29 januari 2015

American History X


Derek Vinyard är en tickande bomb av hat och ledare för ett nynazistiskt gäng. Men med tiden och de händelser den för med sig börjar han förändras. Han hamnar i fängelse för dråp och när han kommer ut har han omvärderat sitt gamla liv. Nu vill han göra allt för att hålla sin yngre bror borta från den onda cirkeln av våld och hämnd. Men kanske är det redan för sent.

Filmen är regisserad av Tony Kate och är 119 minuter lång. I huvudrollerna ses bland annat Edward Norton, Edward Furlong, Ethan Suplee, Stacy Keach och Elliott Gould. Filmen spelades in 1998. 

Mina tankar
Den här filmen har vi sett i skolan i vår kurs om etik och människans livsvillkor. Vi har jobbat mycket mer rasism, diskriminering, fördomar och terrorism. Jag skulle nog själv aldrig ha kommit på att se den här filmen själv, jag brukar föredra lite mer lättsamma filmer. 

American History X är en väldigt tung och berörande film. Filmen är från 1998 och tyvärr så känns de ämnen som filmen tar upp (bland annat nynazism) väldigt aktuella. För att vara ett drama så tycker jag att det är väldigt spännande och det är intressant att man får historien berättad både i då- och nutid. Jag blir väldigt imponerad av skådespelarna, speciellt Edward Norton, som gör ett bra arbete med att porträttera Derek, 

Filmen visar verkligen hur lätt man kan hamna i fel sällskap och hur svårt det kan vara att ta sig ur, om det ens är möjligt. Den visar upp rasismen mellan den svarta och vita befolkningen i USA på ett verkligt bra sätt.

Jag gillar flashbackarna som visas i svartvitt och det som gör att filmen verkligen griper tag i mig är när man får veta mer om Dereks fängelsevistelse och hans förändring till en förhoppningsvis bättre människa. 

Slutet är verkligen inte som att jag vill att det ska vara och det är det som ger filmen ett så stort intryck på mig. Jag brukar inte tycka om filmer som har olyckliga och förvånande slut, men samtidigt så förstår jag att vissa filmer inte riktigt kan ha eller behöver ha det. 

Sammanfattningsvis så är det en riktigt bra film och jag har glad över att ha sett den! Filmen berör verkligen. Om ni inte har sett den, så tycker jag att ni ska göra det! 

2 kommentarer:

  1. Jag har sett den här filmen för längesen men minns att jag tyckte den va bra men otäck!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...