26 januari 2015

Shetland säsong 1


Handling
Serien Shetland bygger på Ann Cleeves böcker om polismästare Jimmy Perez som har återvänt till ön efter ett antal år på fastlandet. Shetland är ett litet samhälle där människor håller ihop och att anklaga någon för mord kan vara mer än ett praktiskt problem, vilket polismästare Perez snabbt inser. Poliskommissarie Jimmy Perez utreder mordet på Shetlandsbon Mima Wilson, en äldre kvinna, som hittats skjuten utanför sin bostad. Kort innan har ett mänskligt kranium blottlagts vid en arkeologisk utgrävning på Mimas mark.

I huvudrollerna ses bland annat Douglas Henshall, Steven Robertson och Alison O´Donnell.

Säsong 1 hade 2 avsnitt och sändes i SVT.

Mina tankar
Den första säsongen hade bara två avsnitt och var baserade på Ann Cleeves Rött stoft/Red bones som var den tredje boken i Shetlandskvartetten om jag inte minns inte fel. Jag har själv läst boken för länge sedan och jag tyckte den var riktigt bra. När jag såg filmatiseringen så kände jag igen vissa delar, t.ex. Shetlandsbussen, men jag hade glömt vem som var mördaren. 

Jag tycker att Shetland var riktigt bra, jag gillade stämningen och framförallt landskapet, även om jag inte direkt skulle vilja bo därute.  Jag tyckte att landskapet påminde lite grann om Island, just med det där karga och lite ogästvänliga.Jag gillade det lite långsamma tempot, den var väldigt trevlig att se på och tiden fick väldigt fort. 

Det som jag kanske gillade mest var människorna på ön och karaktärerna. Jag var väldigt svag för dialekterna, tycker att de låter lite roliga och trevliga. Dialekten är väldigt annorlunda och det kan kanske vara en sak till att jag fastnade för serien. 

Jag har lite svårt för att de har ändrat en del saker kring Perez, om jag nu minns boken rätt så hade Perez till exempel ingen kvinnlig partner. Sen tycker jag inte heller att Douglas Henshall riktigt motsvarade min bild av hur Perez syntes ut. 

Jag har bara läst två av böckerna i Shetlandserien, Rött stoft och Blå gryning. Jag har väldigt stor lust att läsa om serien från början, men det kommer jag tyvärr inte hinna innan andra säsongen som är baserad på de övriga böckerna i Shetlandskvartetten. Nackdelen är då att jag kommer hinna spoila de böcker som jag inte läst.

Shetland är en riktigt bra kriminalserie som jag rekommenderar! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...