19 februari 2015

Girl, Interrupted

Handling
Filmen Girl, Interrupted handlar om Susanna, som  efter att ha "försökt ta livet av sig" som läkarna beskriver det läggs in på ett behandlingshem. Där träffar hon Lisa som varit intagen alltför länge. Susanna får diagnosen borderline, vilket är en personlighetsstörning som hon inte förstår sig på. Hon skaffar sig fler vänner på hemmet och genom skrivande och tänkande blir hon till slut frisk.

I huvudrollerna ses bland annat Angelina Jolie, Winona Ryder och Brittany Murphy.

Filmen är regisserad av James Mangold, spelades in 1999 och är 127 minuter lång.

Girl, Interrupted är baserad på Susanna Kaysens självbiografi.

Mina tankar
Den här filmen såg vi i psykiatrin just för att den är kopplad till borderline. Jag blev väldigt tagen av filmen och jag har nog inte hunnit smälta den än. Den utspelar sig under slutet på 60-talet då de gamla mentalsjukhusen fanns. Jag tycker att den påminner litet grann om Gökboet, som också var en gripande film. Jag vet inte riktigt om det ger en sanningsenlig bild av borderline, men den ger i alla fall ett historiskt perspektiv och en bild av hur psykiatrin såg ut för nästan 50 år sedan.

Jag hade inte en aning om att den var baserad på en självbiografi och å ena sidan så vill jag läsa den och å andra sidan vill jag det inte. Det känns som väldigt tung läsning och jag är inte säker på att jag riktigt skulle klara av det.

Filmen är verkligen en blandning av nattsvart mörker och hopp för framtiden. Jag gillar humorn så då och då dyker upp, men för mig så fastnar skrattet lite grann i halsen. En del scener tycker jag är riktigt obehagliga, men samtidigt så tycker jag om den känslan. Det gör att det känns realistiskt.

Skådespelarna tycker jag gör ett riktigt bra jobb. Speciellt Winona Ryder! Även Angelina Jolie är med i filmen, men jag blir mest irriterad på henne. Hon gör väl det bra som skådespelare, men jag gillar henne inte riktigt.

Girl, Interrupted är en riktigt bra film som nog kommer vara med mig länge.

Jag hoppas att videoklippet som jag infogade funkar! 

2 kommentarer:

  1. Älskar Angelina Jolie, kommer ihåg att jag tyckte mycket om denna film.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyckte också att denna var bra och den blev inte sämre när man visste lite om bakgrunden.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...