7 februari 2015

I marsfjällets skugga

Titel: I marsfjället skugga (1937)
Originalets titel:-
Författare: Bernard Nordh
Översättare:-
Serie:-
Antal sidor: 256
Utgivningsår: 1967
Förlag: B. Wahlströms 
Utläst: 25/1

Första meningen: "En dag i juli 1852."

Handling
Som nybyggare drar Lars Pålsson med hustru och barn upp i de oländiga fjälltrakterna. Alla varnar honom för tilltaget. Olycka och död hotar den som vågar slå sig ned på Marsliden. Att det finns fog för varningen får de snart erfara. Samerna ser i dem intränglingar, som till varje pris måste drivas tillbaka. Så börjar en kamp på liv och död. Lars Pålsson lyckas dock, för det är bara människor av hans virke som förmår bryta nytt land, som kan förvandla vildmark till odlad bygd.

Mina tankar
Det enda skälet till att jag läste den här boken var i stort sett att mina föräldrar har tjatat om att jag ska göra det i flera år. I Marsfjällets skugga utspelar sig kring kring den här trakten och de menade på att det nästan hör till allmänbildning att ha läst den här boken om man bor häruppe.

Boken beskriver hur de första nybyggarna kring Marsfjället hade det och motsättningarna mellan samerna och andra nybyggare. Familjen Pålsson flyttar med sina kor och får tillsammans med 5-6 barn upp till Marsfjället. Den första tiden var de tvungen att bo under en gran helt oskyddade från rovdjur och väder och vind.

Boken är väldigt lättläst och visar verkligen på hur de kunde vara att flytta upp till obebodda trakter och jag tror inte riktigt att man kan föreställa sig vilken kamp det var för att överleva. Hålla på att svälta ihjäl så att de tvingas äta lämlar...

Det som är mest intressant är väl just att den utspelar sig i området häruppe och att man känner igen många platser som beskrivs i boken. Jag tycker väl egentligen inte att boken är speciellt bra, men den ger ett historiskt perspektiv på hur det var när nybyggarna kom hit och bosatte sig.

Min pappa har väl snart läst I Marsfjällets skugga så många gånger att han nästan kan den utantill och det säger väl en hel del om vad han tycker om den. Boken är intressant och trots att jag egentligen inte är så förtjust i jag ändå glad att ha läst den.

Betyg: 3/5Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...