1 juni 2015

Film: Kim Novak badade aldrig i Genesarets sjö

Handling
En sommar i Närke i början av 1960-talet. 14-årige Erik Wassmans mamma ligger för döden i cancer och pappan ordnar så att Erik och kompisen Edmund får hålla till ute på sommarstället Genesaret, övervakade av Eriks 22-årige storebror Henry som skall skriva en bok. Under sommaren träffar Henry Ewa Kaludis, som har varit lärarvikarie i Eriks skola. En kväll kommer en blåslagen Ewa till Genesaret, misshandlad av fästmannen Berra Albertsson. Några dagar senare hittas Berra mördad på en parkeringsplats i närheten.

Filmen regisserades av Martin Asphaug och är 95 minuter lång. I huvudrollerna ses bland annat Anton Lundqvist, Helena af Sandeberg och Jonas Karlsson. Filmen hade premiär 2005. 

Den är baserad på Håkan Nessers roman med samma namn. 

Mina tankar
Denna film såg vi som en avslutande film i svenskan. Den är baserad på Håkan Nessers roman med samma namn. Filmen är väl inte min favorit, den var lite konstig. Samtidigt tycker jag att den var ganska snyggt gjord, men specialeffekterna tyckte jag inte passade in så bra. 

Skådespelarna gör ett riktigt bra jobb. Både de som spelar Edmund och Erik gör ett riktigt bra jobb för att vara så unga. Jonas Karlsson tyckte jag gestaltade brodern Henry väldigt bra, och det är kanske också hans prestation som gör att jag ändå tyckte filmen var godkänd. 


Vi i klassen hade ganska intressanta diskussioner om vem som faktiskt hade utför mordet. En del trodde på Erik och andra på Edmund. Jag vågar inte säga vem jag tror på men jag upplever det som att båda har motiv. 

Jag har själv inte läst boken som bygger på filmen och jag antar att det finns en hel del skillnader. Efter lite googlande upptäckte jag att Nesser har publicerat ytterligare en bok där han avslöjar vem som hade utfört mordet. 

Efter att ha sett filmen så är jag nu sugen på att läsa boken och bilda mig min egen uppfattning. Trots att jag upplever filmen som väldigt annorlunda med sina återblickar så är det en film som väcker en hel del tankar hos mig och det kan säkert skapa intressanta diskussioner i t.ex. olika klasser. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...