6 juli 2016

Caspian, prins av Narnia

Titel: Caspian, prins av Narnia
Originalets titel: Prince Caspian (1951)
Författare: C.S. Lewis
Översättare: Birgitta Hammar
Serie: Narnia #4
Antal sidor: 176
Utgivningsår: 2004
Förlag: Bonnier Carlsen 
Utläst: 21/6

Handling
Den här berättelsen börjar på en järnvägsstation, där syskonen Peter, Susan, Edmund och Lucy sitter och väntar på ett tåg för att resa till skolan. Men plötsligt känns det som om någon drar i dem bakifrån och i nästa ögonblick försvinner hela järnvägsstationen ... I stället står de i ett busksnår. Kan de ha kommit tillbaka till Narnia?


Eftersom Narnia har en egen tid, så har det gått hundratals år sedan barnen var där senast. Nu är mycket annorlunda. Människor har erövrat landet och tystat djuren och träden och fördrivit dvärgar och fauner. Av lejonet Aslan ställs barnen inför uppgiften att jaga bort inkräktarna och återföra gammalnarnianernas rättmätige ledare, prins Caspian, på tronen.

Mina tankar
Jag tycker verkligen om att läsa dessa  böcker! De är väldigt lättlästa och går fort att läsa samtidigt som de underhåller en på ett väldigt bra sätt. I denna boken får vi återse Peter, Susan, Edmund och Lucy och det tyckte jag verkligen var roligt!

Som jag nämnt tidigare så har ju Lewis en väldigt speciell berättarstil och nu när jag har vant mig vid den så tycker jag den är riktigt charmig, i brist på bättre ord. Bara det gör boken väl värd att läsa! Sen så älskar jag dialogerna och hur Lewis skildrar naturen, man kan verkligen se allt framför sig.

Karaktärerna är levande och jag tycker väldigt mycket om att djuren får komma till tals i denna serie. Och jag älskar alla namnen som de har, Tryffelsnok och Ripipip och Prasselkvist och allt vad det är.

 Något som slog mig när jag läste Caspian, prins av Narnia att har många tydliga sagoelement i sig,  bland annat är den äventyrlig och huvudpersonerna har ett svårt uppdrag att utföra. Sen reagerade jag också på att Susan och Lucy hamnade väldigt mycket i skymundan, speciellt mot slutet, och att det var pojkarna som hade det största utrymmet.

I de tidigare böckerna jag har läst har kopplingarna till kristendomen varit mycket tydligare, men den här tycker jag det största budskapet är att ta hand om jorden och bevara sitt ursprung.

Caspian, prins av Narnia är ett härligt äventyr full med spänning och humor, som även har en del sorgliga glimtar som jag uppskattade.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Min morbror trollkarlen
Häxan och lejonet
Hästen och hans pojke

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...