2 juli 2016

Främlingen

Titel: Främlingen
Originalets titel: Outlander (1991)
Författare: Diana Gabaldon
Översättare: Sven Christer Swahn
Serie: Outlander #1
Antal sidor: 735
Utgivningsår: 2003
Förlag: Bra böcker 
Utläst: 17/6

Handling
Andra världskriget är över och Claire Randall och hennes man reser till Skottland för att lära känna varandra igen efter krigsårens påtvingade separation. Vid en utflykt till häxringen Craigh na Dun hemsöks Claire av magiska krafter som ett viljelöst offer dras hon in i en klyfta i stenformationerna.

Tidsresan har börjat. Året är nu 1743. Clarie är en främling i en oförsonlig tid. De skotska klanerna kämpar ett blodigt frihetskrig mot den engelska kungamakten. Claire misstänks vara engelsk spion och tas till fånga av klanen MacKenzie.

Hon möter nu Jamie Fraiser som blir hennes beskydddare och älskare. Mellan dem växer en passion som är starkare än tid och rum. Claire inser att Jamie är mannen hon väntat på i hela sitt liv. Med fruktan ser hon fram emot den stund då hon måste välja mellan honom och att återvända till sin egen tid.


Mina tankar
Detta är en bokserie som jag länge har varit nyfiken på, och intresset blev inte direkt mindre i och med tv-serien. Men eftersom jag vill läsa böckerna först, så får jag vänta med tv-serien ännu ett tag.

Jag hade verkligen höga förväntningar på Främlingen, jag har hört många andra bokbloggare som har tyckt riktigt bra om den. Sen så lät det också verkligen som en bok som passade mig, jag gillar historia, jag gillar romantik och jag tycker också om tegelstenar. När jag så såg denna på second hand var jag snabb med att plocka upp den!

Jag blev inte heller besviken! Jag hade lite problem med att komma in i boken, men när det väl lossnade så hade jag svårt att slita mig från boken. Om jag hade varit smart hade jag kanske valt att läsa den under min semester, när man har lite mer lästid.

Hela konceptet med tidsresor tycker jag är spännande och det skulle vara intressant att tänka hur man själv skulle reagera om man helt plötsligt skulle hamna 200 år tillbaka i tiden. Det märks att Gabaldon har lagt ner mycket tid på sin roman och hur mycket research hon måste ha gjort, hon gör verkligen historian levande och jag gillar hur hon skildrar vardagslivet under den perioden.

Karaktärerna fångade mig redan från början, men samtidigt kan jag inte undvika att jag blir så oerhört frustrerad på både Jamie och Claire. På ett sätt så gillar jag Claire, hon står för vad hon tycker och är inte rädd för att säga det heller i en tidsålder där kvinnan inte direkt stöd högt i kurs. Samtidigt så hoppar hon huvudstupa in i situationer som är livsfarliga utan att tänka över situationen. Jamie å andra sidan är en riktig krigare och på samma sätt som jag gillar honom har jag ibland också svårt för hur han behandlar Claire.

Jag har hört att många har reagerat på vissa scener i boken, bland annat våldtäkt och barnaga och blivit arg på författaren. Jag känner mig väldigt tudelad, visst är det skildrat på ett rätt så brutalt sätt och man kan ta illa vid sig. Men samtidigt så beskriver Gabaldon livet under 1700-talet och om jag ska vara ärlig så tror jag inte att dessa händelser var speciellt ovanliga utan jag väljer att se det som ett sätt för författaren att ta upp de mindre glamorösa aspekterna av livet under den perioden.

Jag blev inte alls besviken på boken, men jag blev inte lika knockad av boken som jag trodde att jag skulle bli, men jag tyckte verkligen att Främlingen var en spännande bok och jag vill redan läsa mer om Jamie och Claire. Då är det tur att jag har rätt så många delar kvar i serien att se fram emot att läsa.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.

Diana Gabaldon ingår i min Boktolva 2016.

2 kommentarer:

  1. Jag har lyssnat på de här böckerna och jag kan lova dig att du kommer att tröttna på Jamie och Claire emellanåt även fortsättningsvis. Men det är ett storslaget romantiskt äventyr och vem kan motstå ett sådant? :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror att det är svårt att inte tröttna på de, men det är ju onekligen en bra berättelse!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...