16 juli 2016

En mörkare himmel

Titel: En mörkare himmel
Originalets titel:-
Författare: Mari Jungstedt, Ruben Eliassen
Översättare:-
Serie: Gran Canaria #1
Antal sidor: 348
Utgivningsår: 2015
Förlag: Albert Bonniers förlag 
Utläst: 28/6

Handling
En kvinna hittas mördad på klipporna nedanför norska sjömanskyrkan i Arguineguín, en fiskeby vid kusten på södra Gran Canaria och ett populärt semestermål för frusna nordbor. Polisen får oväntad hjälp av den svenska journalisten Sara Moberg, som driver den skandinaviska tidningen på ön och den norske före detta polisen Kristian Wede, nyanställd vid konsulatet i Las Palmas. De upptäcker att den döda kvinnan arrangerats efter en berömd fjortonhundratalsmålning, Venus födelse. Och det dröjer inte länge förrän ondskan slår till igen.

Mina tankar
Jag har tidigare läst en bok av Mari Jungstedt och det var en bok mitt i hennes serie om Anders Knutas så jag visste att hon skrev på ett väldigt lättläst sätt. Jag tycker alltid det är spännande att läsa böcker som är skrivna av flera författare, men när man gör det så finns det ju alltid en risk för att samarbetet dem emellan bli för tydligt och det märks för tydligt att det varit flera inblandade i skapandet av boken. Som tur är så märks inte det av alls.

Det är något väldigt exotiskt med denna bok, mycket beroende på miljön och att den utspelar sig på Gran Canaria och det är verkligen lätt att se allt framför sig. Under läsningens gång googlade jag också på bilder från de ställen som nämns i boken och det gjorde det ännu lättare att se miljöerna framför sig.

Den karaktär som jag känner mig mest nyfiken på är Kristian Wede, det känns som att det finns väldigt mycket mer att upptäcka om honom. Det märks att det är första delen i en serie och det känns som att författarna bara har skrapat på ytan av dessa karaktärer och att det finns mycket mer att lära sig om dem.

Jag har lite svårt för hela mordutredningen i En mörkare himmel, jag upplever inte att det är trovärdigt och rätt att Sara ska ha så stor inblick i utredningen som hon har på grund av att hon är journalist och känner poliserna. Och sättet som Kristian Wede dras in i utredningen på köper jag inte heller. Sen upplever jag inte heller att det är poliserna som löser mordet, utan det är Sara och Kristian som agerar privatspanare utan kontakt med polisen.

En mörkare himmel är en lättläst och spännande deckare, även om själva mordhistorien är förhållandevis lätt att räkna ut.  Trots mina invändningar mot själva polisarbetet så är det bra underhållning och jag fick verkligen sommarkänslor när jag läste boken!

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Den mörka ängeln

En mörkare himmel var den bok jag läste i Spänningsutmaningen i juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...