29 maj 2019

Den rätta tiden för en kula i hjärtat

Titel: Den rätta tiden för en kula i hjärtat
Originalets titel: The Plotters (engelsk originaltitel, 2010)
Författare: Un-su Kim
Översättare: Lars Vargö
Serie: -
Antal sidor: 326 
Utgivningsår: 2018
Förlag: Southside Stories
Utläst: 27/4

Handling
Reseng är en av de bästa yrkesmördarna i Seoul, uppfostrad av den grälsjuke ledaren Gamle tvättbjörn. Han är uppvuxen i det stora bibliotek som är högkvarter för lönnmördare, torpeder och planläggare. Som yrkesman ifrågasätter han aldrig någonting, utan genomför sina order till punkt och pricka. 

En dag går han utanför sina instruktioner och låter ett mordoffer bestämma sin egen avrättningsmetod. Den stora planen i vilken han bara är ett litet kugghjul går i stöpet. Stora krafter sätts i rörelse. När han därefter upptäcker hur tre udda kvinnor en snabbköpskassörska, hennes rullstolsburna syster och en skelögd bibliotekarie försöker väva in honom i en extraordinär komplott, blir han tvungen att välja. Ska han stanna kvar i sitt gamla liv, utföra sina mord och hänga med sina katter Bokstödet och Läslampan, eller ska han försöka ta kontroll över situationen och bli någonting mer än en liten bit i det stora pusslet? 


Tankar om titel och omslag
Jag gillar omslaget och inte bara för att det är en bokhylla på omslaget. Ska jag vara ärlig så märkte jag inte först att det var en bokhylla, men när jag såg det så var det ett plus. Tycker dock att den engelska titeln fångar bättre vad boken handlar om.

Mina tankar om boken
Tillsammans med Camilla försöker jag bredda min geografiska spridning bland böcker och nu har turen kommit till Sydkorea. Tycker det är spännande att upptäcka andra länder och läsa litteratur som kommer från en kultur man själv inte vet så mycket om. Hittills i år har vi läst böcker från Finland, Ryssland och Nordkorea.

Denna bok hittades mer eller mindre av en slump och jag visste inte mycket om boken innan jag började läsa den. På omslaget jämförs den bland annat med Henning Mankell, Camus och Tarantino. Den enda jag har en koppling till är dock Tarantino och visst kan jag förstå varför den jämförs med honom.

Boken är lättläst och det känns verkligen som en thriller. Mycket av vad boken handlar om är död och andra mörka, svåra ämnen men Kim lyckas skriva på ett underhållande sätt med mycket sarkasm och ironi. Det finns en svart humor som jag verkligen uppskattar. Satt och gapskrattade vissa partier av boken, medan en del andra fick mig att tänka efter.

Den rätta tiden för en kula i hjärtat känns väldigt udda och annorlunda, men på ett bra sätt. Kim tar verkligen ut svängarna och måste ha en fantasi som heter duga. Vissa delar blir lite surrealistiska och på det viset får jag lite känslor av Mästaren och margarita.

Karaktärerna och miljön är verkligen unika och är en extra krydda till boken. Dessutom blir deras interaktioner med vår huvudperson Reseng väldigt underhållande. De har namn som Gamle tvättbjörn, Frisören, den lurvige och att ej heller förglömma katterna med de fantastiska namnen Bokstödet och Läslampan.

Det enda som jag inte gillar lika mycket är upplösningen av boken, den kändes lite hastig och motsvarade inte mina förväntningar som hade byggs upp tidigare under boken. Med det sagt så är den väldigt underhållande och annorlunda deckare som jag tyckte oväntat mycket om.

3 bra saker med boken: lättläst, annorlunda och svart humor

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...