9 maj 2019

Flickan med sju namn

Titel: Flickan med sju namn: Min flykt från Nordkorea
Originalets titel: The Girl with Seven Names: A North Korean Defector's Story (2015)
Författare: Hyeonseo Lee & David John
Översättare: Emeli André
Serie: -
Antal sidor: 348
Utgivningsår: 2018
Förlag: Lind & Co
Utläst: 13/4

Handling
Flickan med sju namn : Min flykt från Nordkorea
Hyeonseo Lee växte upp under Nordkoreas brutala kommunistregim. Efter 1990-talets hungersnöd i landet började hon tvivla på propagandan och insåg att hon blivit hjärntvättad i hela sitt liv. När hon var sjutton år beslutade hon sig för att fly till Kina.

Lee kunde inte återvända hem eftersom hon och hennes familj riskerade fångenskap, tortyr och offentlig avrättning. Hon lärde sig snabbt kinesiska och anpassade sig för att överleva.

Tolv år senare återvände Lee till den nordkoreanska gränsen för att göra ett vågat försök att smuggla ut sin mor och bror ur landet och till Sydkorea en svår, dyr och mycket farlig resa.


Tankar om titel och omslag
Finns väl inget att anmärka på. Titeln säger ju ganska bra vad det är och fångar intresset.

Mina tankar om boken
Nordkorea är ett land som man vet väldigt litet om. De senaste åren har det dock getts ut några böcker av "avhoppare" och när jag och Camilla skulle läsa en bok från detta land föll valet på denna biografi.

Det är svårt att skriva en recension av en biografi, när man tänker på att det som berättas ändå har hänt. Jag tycker boken är bra skriven och emellanåt blir den faktiskt riktigt spännande. Det är svårt för oss att förstå hur de lever och denna bok tycker jag förklarar en del av den kultur som finns där. Dock är det väldigt svårt att föreställa sig hur livet ser ut i Nordkorea, det är så långt ifrån vår egen verklighet.

Det finns såklart mycket att reagera på. Det som påverkade  mig mycket under läsningen är hur befolkningen så tidigt blir indoktrinerande, redan från när de är barn. De lär sig att bli angivare redan i skolåldern med så kallade självkritiksessioner eller hur befolkningens status beräknas.

Att läsa om både Hyeonseo Lees flykt och senare även hennes familj är ganska upprörande. Det finns alltid folk som vill tjäna pengar på desperata människor och vad de blir tvingade till att göra för att överleva. Och att sedan när flykten är över påbörja ett helt nytt liv där omställningen inte alltid är så enkel.

Flickan med sju namn var väldigt intressant läsning och jag vill gärna läsa mer om de som har flytt eller lämnat landet.

3 bra saker med boken: intressant, lättläst, engagerande

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

2 kommentarer:

  1. Jag lyssnade på den. En spännande bok om livet i Korea och hennes flykt ut ur landet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan tänkta mig att det är en stark upplevelse att lyssna på den, men samtidigt viktigt att dessa berättelser kommer ut.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...