18 mars 2015

Beautiful Creatures bok 4

Titel: Beautiful Creatures bok 4: Den sista prövningen
Originalets titel: Beautiful Redemption (2013)
Författare: Kami Garcia & Margaret Stohl
Översättare: Carina Jansson
Serie: Beautiful Creatures #4
Antal sidor: 397
Utgivningsår: 2014
Förlag: Semic 
Utläst: 4/3

Första meningen: "Andra människor drömde om att flyga".Handling
Ethan och Lena är allt för varandra. Men är deras kärlek stark nog att hålla för avståndet mellan två världar? Ethan har offrat allt. Han har lämnat sitt vanliga liv bakom sig. Och han har bara en sak i huvudet: att ta sig tillbaka till Lena. Trots hinder som verkar omöjliga kämpar Ethan för att kunna återvända hem mot alla odds. Allt ser mörkt ut, men Lena ger inte heller upp - hon gör allt för att återfå Ethan. Men kan man trots själva döden?

Mina tankar
I vanliga fall när jag har läst avslutat en serie så brukar det kännas ganska skönt, men också lite sorgligt att man har aldrig kommer få återse just den världen och karaktärerna. Den här gången känns det bara skönt, jag tror inte att jag kommer sakna Gatlin så mycket.

Boken har väldigt många karaktärer och jag har ganska ofta haft svårt för att komma ihåg alla namnen, den här boken är inte heller något undantag. Även fast det inte är speciellt länge sedan som  jag läste den förra delen så har jag hunnit glömma ganska mycket om hur själva världen är uppbyggd, allt det  här med mörka och ljusa besvärjare. Av bokens många karaktärer så är min favorit Link, hans känns mer äkta och jag tycker verkligen om att läsa om honom. Ibland kan jag bli lite irriterad över Lena och Ethans kärlek, det är så otroligt många hinder så att inte ens döden skiljer dem åt.

Den fjärde och sista boken i Beautiful Creatures-serien är uppbyggd av tre delar, i den första och sista delen är det Ethan som för berättelsen framåt. I den andra delen så är det Lena som berättar och jag tyckte det var intressant att få en större inblick i hennes tankar och få följa henne. Ethans och Lenas kamp för att han ska ta sig tillbaka känns för enkel, det blir aldrig den där riktigt stora finalen. Det blir aldrig svårt, SPOILER! Att de aldrig har kunnat vinna över Abraham, men helt plötsligt så dör han av att man bara sticker en häcksax genom honom. Andra saker som kändes väldigt enkla är Ethans resa till väktarnas fjärran fästning, grindvakten och mötet med Sarafine och senare Angelus. SPOILER! 

Jag skulle egentligen inte haft något emot att serien slutade vid den förra boken, allting måste inte vara rosenskimrande-gå på rosa-moln-lyckligt. Jag hade egentligen kunnat nöja mig med den tredje delen och sluta där.

Jag tycker att serien har tappat en hel del under tidens gång. Om jag minns rätt så tyckte jag ganska bra om den första boken, men sedan blev det så mycket förvecklingar och hinder.

Boken är, trots mina invändningar, väldigt lättläst och bitvis spännande men det blir inte den storslagna avslutet på en serie som man kanske hade förväntat sig.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Beautiful Creatures: mörka drömmar, livsfarlig kärlek
Beautiful Creatures: svåra val, magiska hemligheter
Beautiful Creatures: det högsta priset, det största offret 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...