14 mars 2015

Katherine-teorin

Titel: Katherine-teorin
Originalets titel: An Abundance of Katherines (2006)
Författare: John Green
Översättare: Kristoffer Leandoer
Serie:-
Antal sidor: 304
Utgivningsår: 2015
Förlag: Bonnier Carlsen 
Utläst: 2/3

Första meningen: "Morgonen efter att det erkända underbarnet Colin Singleton gått ut gymnasiet och för nittonde gången blivit dumpad av en flicka vid namn Katherine tog han ett bad."
Handling
När det kommer till förhållanden söker sig de flesta till en viss sort. Colin Singletons sort heter Katherine. Men de är tyvärr också en sort som gör slut med Colin. 19 gånger har detta hänt noga räknat. I kölvattnen av den senaste dumpningskatastrofen drar Colin, före detta barngeni, ut på en roadtrip med sin (enda) kompis Hassan. Är Colin fortfarande ett geni, vara lite äldre? Kommer han att gå till historien genom att skapa en dumpningsformel som förutser när ett förhållande ska ta slut? Kommer han att vara den som gör slut nästa gång? Vi får alla svaren i Gutshot, Tennessee.

Mina tankar
Denna bok är ingen ny The Fault In Our Stars, men den är fortfarande väldigt bra. John Green har nog blivit en av mina favoritförfattare och en stor del av detta har nog med att jag gillar hans karaktärer och hans språk. Av de böcker som jag läst tidigare, så är väl detta den  bok som jag tycker är mindre bra, den når inte riktigt upp i samma klass som de andra böckerna. Dessutom var det inte länge sedan som jag läste Pappersstäder och jag tycker att det finns en del likheter mellan böckerna, t.ex. det här med roadtripen.

Boken är verkligen lättläst och jag gillar faktiskt alla karaktärer och språket som verkligen är John Green. Jag tycker om hur karaktärerna skildras och vänskapen mellan Hassan och Colin. Jag kan inte heller hjälpa det att tycka lite synd om Colin, underbarnet, som ska bli ett geni. Han måste ha så oerhört stora krav på sig själv att bli något.

I boken finns en hel del fotnoter och även om det ibland kan bli lite besvärligt att kolla längst ner på sidan och läsa de, så tycker jag om dem. I fotnoterna så finns en hel del roliga fakta, t.ex. en minnesramsa för de 99 första decimalerna i pi. Colin själv älskar anagram så det finns en hel del anagram i boken.

Colin ska som sagt komma på en dumpningsformel och då blir det en hel del matte och utöver det så finns det också en hel appendix där en matematiker förklarar Colins formel. Jag är inte speciellt intresserad av just matte, så dessa bitar tyckte jag var lite jobbiga att läsa.

Detta är återigen en mycket bra bok av John Green som är läsvärd, fast den inte är i klass med hans tidigare böcker.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
The Fault In Our Stars
Pappersstäder 

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.  

2 kommentarer:

  1. Den här har jag hemma oläst i bokhyllan. Älskade verkligen hans Fault in our stars men sedan har jag inte läst nåt mer av honom trots att jag har ett par olästa hemma i bohyllan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Både Pappersstäder och Katherine-teorin är riktigt bra böcker, men som sagt så når de inte upp i samma nivå som TFIOS. Men de är absolut läsvärda!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...