8 september 2016

Mördar- Anders och hans vänner

Titel: Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)
Originalets titel:-
Författare: Jonas Jonasson
Översättare:-
Serie:-
Antal sidor: 309
Utgivningsår: 2015
Förlag: Piratförlaget  
Utläst: 12/8

Handling
Kyrkoherden Johanna Kjellander har lämnat predikstolen för gott. Det skedde i all hast med burop från församlingen och med att hon fick psalmböcker kastade efter sig. Nå, hennes yrkesval hade ändå aldrig varit något val, utan ett tvång. Hon skyller allt på Gud och pappa i lika delar.


Per Persson lever ett torftigt liv efter att farfar lyckats förskingra den mångmiljonförmögenhet han en gång suttit på och som i denna dag borde varit i sonsonens ägo. I stället är Per en uselt betald receptionist på ett tredje, eller möjligen fjärde klassens hotell.


Den bortjagade prästen är på vingel i tillvaron och möter av en slump receptionisten på en parkbänk. Båda känner att de har hämnd på tidigare generationer att utkräva, om än från olika perspektiv.


Det är då en lika argsint som naiv man kommer i deras väg. Han heter Johan Andersson, men prästen och receptionisten ser till att han strax är Mördar-Anders med hela Sverige. Trion bildar en ohelig allians och ger sig in i näringsverksamheter med mycket måttlig moralisk bärighet. Allt hade ändå kunnat vara väl om bara inte en greve, en grevinna och självaste Herren och hans son ställde till det så förbannat för dem.

Mina tankar
Detta var precis vad jag behövde läsa just nu! En underhållande och lättsam berättelse som dessutom var riktigt tänkvärd. Även fast jag måste erkänna att denna inte riktigt nådde upp i samma klass som hans andra böcker, så är det fortfarande bra.

Jag har upptäckt att Jonassons böcker passar mig rätt så bra, det är roligt och jag uppskattar speciellt språket i hans böcker som tilltalar mig.

Precis som i hans andra böcker så är hans karaktärer minst sagt originella, och det är inget undantag i den här boken heller. Det är nästan så att det blir för mycket. Den mest intressanta karaktären i den här tycker jag faktiskt att Mördar-Anders är den bäste att få läsa om. I boken får vi följa Mördar-Anders, receptionisten Per och prästen Johanna på deras osannolika äventyr med alla de möjliga hinder.

Boken utspelar sig rätt mycket inom kyrkans värld och Jonasson lyckas, precis som i andra böcker, framföra sin kritik på ett kreativt sätt mot både kyrkan och andra institutioner i vårt samhälle.

Allt som allt en underhållande och lättläst bok som var precis vad jag behövde läsa just nu.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann
Analfabeten som kunde räkna

1 kommentar:

  1. Vad härligt jag får ta och läsa den andra boken som jag har av honom :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...