15 februari 2017

Film: En man som heter Ove

Handling
59-årige Ove är kvarterets vresige ordningsman som flera år tidigare avsattes som ordförande i bostadsrättsföreningen, men det ger han blanka fan i och ser med järnhand över kvarteret. När höggravida Parvaneh med familj flyttar in i radhuset mittemot och backar in i Oves brevlåda blir det upptakten till en komisk och hjärtevärmande historia om tilltufsade katter, oväntad vänskap och kärlek så stark att bara döden ser ut som den enda utvägen. Ove är en man som vet att rätt ska vara rätt och man ska hjälpa sin medmänniska och som med stor träffsäkerhet betraktar sin samtid. 

Filmen är 116 minuter lång och regisserad av Hannes Holm. I huvudrollerna ses bland annat Rolf Lassgård, Bahar Pars och Filip Berg. Filmen hade premiär 25 december 2015. Filmen är oscarsnominerad för bästa utländska film 2017.

Jag såg filmen 28 januari.

Mina tankar
Jag har ju som sagt läst boken tidigare, och den är nog en av mina favoriter så därför hade jag väldigt höga förväntningar på filmen! Anledningen till att det dröjt så pass länge tills jag såg filmen, var att jag ville se den med mina föräldrar, som också läst boken.

Ofta brukar jag vara rätt skeptisk till svenska filmer och serier, kan inte säga vad det är som gör att jag är så avogt inställd till just svensk film. Så jag var väldigt rädd för att bli besviken. Till  min förvåning är det en bra film, om än jag tycker att det är mycket delar från boken som inte kom med i filmen. Jag hade också fått för mig att det skulle vara mer komedi, men det är snarare ett drama med komiska inslag.

Rolf Lassgård är verkligen en bra Ove! Det är han som bär upp filmen och gör den så pass bra som den är. Sen är ju katten oslagbar, och jag är så fascinerad över hur de lyckades med att få en katt att "skådespela". Filmen är också rätt sorglig, och mot slutet är inte tårarna långt borta.

Tycker det är kul att den har blivit Oscarsnominerad, och visst finns det lite likheter mellan Ove och Hundraåringen, speciellt i hur den är filmad och berättad.

HÄR kan ni läsa min recension av boken.


2 kommentarer:

  1. Blev också lite förvånad över att filmen är så bra. Intressant att Oves fru har en stor plats i filmen, gillade det. Lassgård är verkligen bra som Ove. Få se hur det går i nomineringen. :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...