9 februari 2017

Helgfrågan v.6


Idag har det varit en lugn dag, jobbade till kl 14 och sedan har jag varit och handlat, gjort middag och hunnit med att städa lite grann. Försöker göra bort alla mina måsten så att jag bara ska kunna ta det lugnt imorgon när jag är ledig. Har inga speciella planer för kvällen, men jag ska försöka läsa ut Allegiant och kanske se på någon film.

Nu tänkte jag i alla fall passa på att svara Helgfrågan, som Mia håller i. Den här veckan handlar den om bokserier.

Hur är det med er, läser ni bokserier i rätt ordning eller kan ni hoppa lite?Har ni någon favoritserie?

Jag är en ordningsmänniska, och det sträcker sig även till böcker. Nu måste jag läsa böcker i rätt ordning om det är en del i en serie, om man inte gör det tycker jag ibland att man kan gå miste om en del saker, framförallt hur karaktärerna förändras och deras relationer till varandra. Därför ställer jag mig t.ex. väldigt frågande till varför en del svenska bokförlag väljer att börja översätta serier i helt fel ordning. Enligt mig så börjar man med den första boken, och så går man vidare med 2,3,4 o.s.v.

Innan jag började bokblogga kan jag inte påstå att jag brydde mig speciellt mycket om att läsa bokserier i rätt ordning, jag tyckte det var bra om jag gjorde det, men det var absolut inget måste. Sen när jag upptäckte Goodreads så blev det också enklare att hålla koll på i vilken ordning man skulle läsa böckerna och vilka man hade läst och inte.

Vilken som är min favoritserie varierar väldigt mycket och det beror nog också på vilket humör jag är på när någon frågar mig. En all-time-favorite är ju t.ex. Harry Potter, som känns rätt självklar men sedan finns det massa andra serier också. En deckar-serie som jag är väldigt förtjust i att läsa är Elly Griffiths böcker om Ruth Galloway, de är riktiga mysdeckare! Av någon anledning så läser jag hennes böcker med långa mellanrum, men det är för att jag inte ska bli utan böcker att läsa om Ruth.

30 kommentarer:

 1. Ja men tänk om man skulle läsa Harry Potter i fel ordning, de hade inte funkat.
  Ha en go helg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, det hade nog inte blivit speciellt bra! :)

   Radera
 2. Mia tyckte också om serien om Ruth. Jag läste de två första men tyckte sådär men kanske borde ge de ett försök till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker de är riktigt mysiga så jag tycker du ska ge dem en chans till :)

   Radera
 3. Jag vill gärna läsa serier i rätt ordning, det blir så rörigt annars. =) Elly Griffiths gillar jag också väldigt mycket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, då får man som allt i rätt ordning :)

   Radera
 4. Det är flera som tipsar om Elly Griffith, själv har jag inte läst en enda bok av henne än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag du ska läsa något av henne :)

   Radera
 5. Har bara läst nån av Griffith men fastna inte riktigt. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Har faktiskt aldrig läst Harry Potter-böckerna. Bara sett filmerna. Griffiths serie är jag nyfiken på.

  SvaraRadera
 7. Jag gillar inte ologiskt och ostrukturerat i någon form, så serier i ordning är ett måste :)

  SvaraRadera
 8. Griffiths böcker har jag inte läst. Kanske ska kika på första boken och se om det kan vara något för mig? Harry Potter är bäst!

  SvaraRadera
 9. I mitt svar så skrev jag om en författares reaktion när jag berättade att jag läste serien i ordning. Jag tror det kan vara förklaringen till att man börjar översätta mitt i en serie. Men mig stör det också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ha förståelse för att de börjar mitt i en serie, om delen blir t.e.x en bestseller, men tycker det är lite synd att man inte för börja från början :)

   Radera
 10. jag har också blivit mer noga med att läsa böcker i rätt ordning, men det är nog som du säger man har mer koll på ordningen sen kanske man har bättre koll på sin läsning också. Förut kunde jag inse mitt i en bok att den var en del av en serie där jag läst någon bok... Jag tror jag måste ta tag i och läsa harry potter :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så var det för mig också förut, men nu är det väldigt sällan det händer :)

   Radera
 11. Jag tycker också det är helt fel att förlagen ger ut böcker i fel ordning. Både Harry Potter och Ruth Galloway är givna favoriter även här. :)

  SvaraRadera
 12. jag vill också läsa böckerna i rätt ordning. Elly Griffiths är en favorit

  SvaraRadera
 13. Jo ganska mycket ordningsmänniska är man, men har väl då inte bokbloggat tillräckligt länge för att det ännu blivit viktigt att läsa bokserier i ordning? Så kanske det kan vara! :D
  Böckerna om Ruth Galloway (mkt bra!) har i varje fall än så länge lästs i ordning, började dock inte från början, förstås... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Innan jag började blogga var det inte alls lika noga med att läsa serier i ordning, men det har blivit viktigare och viktigare :)

   Radera
 14. Kortare serier läser jag alltid i ordning men med vissa långa serier fungerar det bra att hoppa lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror nog lite på vilken typ av serie det är, men tror det är lättare att hoppa i deckarserier :)

   Radera
 15. Ruth Gallowayserien har jag läst en bok i, men sen kom jag av mig. Borde kanske läsa fler någon gång. Så många böcker/serier.... ;)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...