31 januari 2018

Läsplanering februari

Snart ny månad och dags att försöka göra en läsplanering. Jag hoppas i alla fall att den här månaden ska bli bättre än januari, som verkligen var en dålig läsmånad. Som vanligt  hann jag inte med alla planerade böcker utan Min fantastiska väninna, Hennes nya namn (Ferrante), Stars Above (Meyer) och Flora Banks förlorade minne (Barr) får hänga med den här månaden också.

Februaris icke-skönlitterära bok blir Gatukatten Bob av James Bowen. Jag är ju en kattmänniska så jag ser verkligen fram emot att läsa denna.

Jag har också tänkt fortsätta att läsa Harry Hole-böckerna av Jo Nesbø. Jag hade en plan att läsa en Harry Hole varje månad, men i januari hann jag inte med den så den här månaden ska jag förhoppningsvis läsa både Kackerlackorna och Rödhake.

För ett tag sedan läste jag Christoffer Holsts Mitt hjärta går på, och nu är jag sugen på att läsa mer av honom. Jag tyckte hans förra bok var så mysig och jag hoppas att Mindfulness för losers är i samma stil.

Jag har också tänkt ge mig på Flickorna av Emma Cline, det är den bok i Årets bok-utmaningen som jag känner mig  mest tveksam inför. Den är inte speciellt lång, men på papperet låter det inte som en bok för mig, fast jag kan ju ha fel. Ska hursomhelst bli intressant att läsa.

Om jag får tid ska jag också försöka läsa Liane Moriartys Andras vänner, även den nominerad i Årets bok. Jag golvades ju totalt av Stora små lögner så jag har höga förväntningar på denna.

Jag har också en del recensionsexemplar som jag har haft lite dåligt samvete över att jag inte har läst ännu. Förhoppningsvis hinner jag med att läsa några av dem också. Den som är allra högst upp på listan är Min mammas hemlighet av Nikola Scott, det låter som en bok som passar mig riktigt bra, full av familjehemligheter.

Andra recenionsex som jag också borde ta tag i och läsa är Hinsides brinner del 1 och 2 av Karin & Albin Alvtegen, Sjusffrigt av Anna Karolina och Den röda adressboken av Sofia Lundberg.

30 januari 2018

Veckans topplista v.5: Danmark

Johannas deckarhörna håller i veckans topplista där vi varje vecka ska lista topp fem på ett givet tema. Den här veckan är temat Danmark. Från början tänkte jag att detta tema kändes ganska så lätt, men var tvungen att ändra min uppfattning lite. Den enda danska författare jag kan komma på att jag har läst är Jussi Adler-Olsen och det  var flera år sedan. Därför kommer en lista med fem danska författare som jag vill läsa.

Jag vill gärna läsa Vi, de drunknade av Carsten Jensen.

Jag är också nyfiken på att läsa böckerna om Dicte av Elsbeth Egholm.

Jag vill också läsa Sara Blædels kriminalromaner.

Jag skulle också vilja läsa något av Lene Kaaberbøl, särskilt hennes kriminalromaner.

Den femte och sista författaren har stått oläst i min hylla länge nu och kanske börjar det bli dags för att läsa Flickorna på Englandsbåten av Lone Theils.

Nyfiken på: De sju systrarna

Handling
Maia D'Aplièse och hennes fem adoptivsystrar samlas i sitt barndomshem Atlantis, ett vackert slott vid Genevasjöns kust, efter att deras adoptivfar, den mystiske miljardären Pa Salt, har gått bort. Underligt nog har han redan begravts till havs, men varje syster tilldelas varsin ledtråd som ska vägleda henne i sökandet efter sitt ursprung. Maias ledtråd leder henne till en förfallen herrgård i Rio de Janeiro. Väl där börjar hon lägga samman pusselbitarna.Åttio år tidigare, 1927, under Rios Belle Epoque, planerar Izabela Bonifacios far för hennes giftermål in i aristokratin. Under tiden arbetar arkitekten Heitor da Silva Costa på en kristusstaty som ska kallas Cristo Redentor och behöver resa till Paris för att finna den rätta skulptören som kan färdigställa hans verk. Den äventyrslystna och passionerade Izabela övertalar sin far att låta henne följa med Heitor och hans familj till Europa innan sitt giftermål. Där, i Paul Landowskis studio utanför Paris och på de intima kaféerna i Montparnasse träffar hon den unga och ambitiösa skulptören Laurent Brouilly, och genast vet hon att hennes liv aldrig kommer bli sig likt. 

Varför jag vill läsa den
Jag har inte läst något av Lucinda Riley tidigare, men hennes böcker verkar kunna passa mig ganska bra. Första gången jag hörde talas om författaren så var det i samband med en smakebit på søndag och jag har alltid varit nyfiken på dem, så det är kul att de kommer på svenska. Detta är dessutom den första delen i en serie som verkar riktigt intressant och jag brukar ju gilla historia.

29 januari 2018

Veckoplanering v. 5


Som vanligt så är mina läsplanering överambitiösa och jag brukar sällan hinna läsa alla de böcker jag har med. Dessutom känns det som att jag är inne i något av en lässvacka, jag vill så gärna läsa men har svårt att hitta tid och motivation till det. Jag hoppas att det ska börja vända snart. 

Vi är redan i slutet av januari, och jag har bara läst ut tre böcker och knappt börjat med de böcker jag hade tänkt läsa i januari. Så rätt många av dem kommer att få följa med till nästa månad. 

I helgen började jag med Min fantastiska väninna av Elena Ferrante, har inte hunnit så långt än, men jag hoppas att jag ska hinna läsa ut den under veckan. I början blev jag lite chockad över hur många karaktärer det verkar vara. 

Nu och då läser jag också några sidor ut Den eviga elden av Ken Follett, jag har förlikat mig med att det är en bok som kommer att ta lång tid att läsa. 

Jag vill gärna ha något mer lättläst att varva min läsning med så då har jag tänkt läsa Flora Banks förlorade minne av Emily Barr. 

Om jag skulle hinna börja med Stars above av Marissa Meyer så är det ett plus.

27 januari 2018

Konsten att höra hjärtslag

Titel: Konsten att höra hjärtslag
Originalets titel: Das Herzenhören (2002)
Författare: Jan-Philipp Sendker
Översättare: Lena Torndahl
Serie: The Art of Hearing Heartbeats #1
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2014
Förlag: Forum
Utläst: 14/1

Handling
Tin Win är framgångsrik advokat i New York. Han kommer ursprungligen från Burma men hans amerikanska familj, hustru och två barn, vet nästan ingenting om hans uppväxt och bakgrund.

En dag strax efter att dottern Julia avlagt sin juridikexamen försvinner han utan ett ord. Familjen tvingas till slut acceptera att spåren slutar i Bangkok. Fyra år senare hittar Julia ett fyrtio år gammalt kärleksbrev som hennes far skrivit till en okänd kvinna i en by i Burma.

Hos Julia tänds åter hoppet och hon bestämmer sig för att söka upp kvinnan i brevet. När Julia kommer till den lilla byn bland bergen hamnar hon i en främmande värld. I byns tehus lär hon känna en man som berättar en märklig historia om den blinde pojken och flickan med de missbildade fötterna, om det som står skrivet i stjärnorna och om kärlek som övervinner allt.


Tankar om titel och omslag

Gillar verkligen omslaget, det för genast mina tankar till Asien. Gillar också den lite filosofiska och vackra titeln.

Mina tankar om boken
En kompis har länge tipsat mig om att jag ska läsa denna bok, och nu äntligen har jag gjort det. För mig var Konsten att höra hjärtslag en riktig överraskning och jag blev total hänförd av berättelsen. Jag tror också att det är till  bokens fördel att man inte vet så mycket om boken innan man läser.

Jag fångades redan av de första sidorna, det är en speciell stämning i boken och miljön är dessutom fantastiskt tecknad. Det är lätt att se naturen framför sig och man fångas också av språket i boken, som är lättläst och medryckande.

Det är dock karaktärerna som gör boken. I den här boken får man följa hur Julia börjar se sin far på ett nytt sätt när hon får reda på hans historia, som är minst sagt fascinerande. Att få höra berättelsen om Tin Win och Mi Mi är så vacker och jag njuter verkligen av att läsa boken.

För mig är det också ovanligt att läsa böcker som utspelar sig i Asien, det är en exotisk och främmande miljö och jag inbillar mig också att sättet som boken är skriven på påminner om berättartraditioner som vi i västvärlden inte har.

Konsten att höra hjärtslag är en vacker och gripande roman om kärlek och jag ser fram emot att läsa mer av Sendker.

3 bra saker med boken: språket, miljön och karaktärerna

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

HÄR kan ni läsa en smakebit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Lottens bokblogg, Zellys bokhylla och Mest Lenas godsaker.

26 januari 2018

Helgens läsning

Idag har jag haft min lediga dag inför min jobbhelg. Det har inte blivit mycket gjort och jag har försökt känna att jag är ledig och att jag inte har en massa måsten.

Läsningen den här veckan har gått lite bättre än de föregående, har t.ex. läst ut Glöm mig så idag har jag börjat på en ny bok. Jag har börjat så smått med Min fantastiska väninna av Elen Ferrante. Jag har inte hunnit speciellt långt än så jag kan inte riktig säga vad jag tycker om den än. Det ska i alla fall bli spännande att läsa den, då den har varit väldigt hypad.


Nu och då läser jag också några sidor ut Den eviga elden av Ken Follett.

Helgfrågan v.4


Ledig idag, så jag tänkte passa på att svara på Helgfrågan, som Mia anordnar.

Vilken bok har fått ditt lägsta betyg?
Jag brukar ofta försöka se något positivt i alla böcker jag läser, men ibland är det svårt. Sedan så läser jag ut alla böcker jag påbörjar, jag kan inte lämna dem oavslutade. En populär bokserie som jag verkligen fick kämpa med var Twilight-serien av Stephenie Meyer. Jag hade stora problem med själva kärlekshistorien, för det är inte en sund relation. Jag ska dock tillägga att om jag hade läst serien när jag kanske var lite yngre så hade jag kanske tyckt helt annorlunda om den.

Vilken tv-serie tycker du är riktigt bra?
Jag ser en hel del tv-serier och jag har också många favoriter. Några av min all-time favoriter är Barnmorskan i East End, Bones och Brooklyn Nine Nine. Lite nyare på listan t.ex. The Good Place och The Americans.

Jag skulle kunna fortsätta rabbla upp serier, men just nu hör detta till mina favoriter och jag rekommenderar dem  allihopa.

25 januari 2018

Film: Pitch Perfect 2

Handling
Det har gått tre år sedan the Bellas som första kvinnliga grupp tog hem den nationella a capella-finalen – och de gjorde med hjälp av sina unika röster, stil och attityd. Men en skandal vänder upp-och-ned på allt och tjejerna riskerar plötsligt att portas från skolan och därmed upplösas för gott. Deras enda möjlighet att åter bygga upp sitt renommé är att vinna a capella-VM i Köpenhamn.

Filmen är regisserad av 115 minuter lång och regisserad av Elizabeth Banks. I huvudrollerna ses bland annat Anna Kendrick, Rebel Wilson och Hailee Steinfeld. Filmen hade svensk premiär 13 maj 2015.

Jag såg filmen 8 januari.

Mina tankar
Förra året såg jag den första filmen och blev positivt överraskad. Efter en lång dag på jobbet före en ledig dag så kände jag mig sugen på att se uppföljaren. Uppföljare är alltid lite luriga, men detta är en klart sevärd uppföljare.

Precis som när jag såg den förra filmen blir jag så imponerad av alla skådespelarna som sjunger, speciellt de som gör de a cappella. Låtarna är riktigt bra och det är också anledningen till att jag tycker filmen är så bra. Den är riktigt mysig och jag gillar blandningen av musikal och komedi.

Skådespelaren tillika regissören Elizabeth Banks gillar jag verkligen som kommentator i denna film. Hon är en bra blandning mellan humor och realism jämfört med sin manlige kollega, och jag kunde inte undgå att tänka på #metoo.

Sista delen av filmen där de är a capella-VM är riktigt underhållande att se, speciellt när man får se ännu fler grupper göra a capella och speciellt Barden Bellas slutnummer.

Storyn i denna uppföljare upplever jag som lite tunn, men det är mycket mer sånger i denna så det går på ett ut. Pitch Perfect är perfekta filmer att se när man vill ha kravlös underhållning tillsammans med bra låtar.

Pitch Perfect 


23 januari 2018

Veckans topplista v.4: Förintelsen

Johannas deckarhörna håller i veckans topplista där vi varje vecka ska lista topp fem på ett givet tema. Den här veckan är ämnet Förintelsen, med anledning av Förintelsens minnesdag.

Det finns otroligt många böcker, både skönlitterära och fackböcker, om andra världskriget. På listan valde jag at ta med 5 ungdomsböcker med temat andra världskriget. Alla böckerna är väl värda att läsas även som vuxen. Jag hade kunnat göra listan betydligt längre, men den här gången begränsar jag mig själv.

Först ut är förra årets stora favorit, Tårar i havet av Ruta Sepetys. En riktigt gripande roman och desutom baserad på sanna händelser.

En serie jag läste om förra året var En ö i havet-serien av Annika Thor. De var nästan ännu bättre den här gången, och jag upptäckte andra saker när jag läste om dem. Passar både lite yngre läsare och vuxna.

Om man vill ha mer spänning kan jag rekommendera Kodnamn Verity av Elizabeth Wein.

Jag vill också ta med den moderna klassikern Boktjuven av Markus Zusak. Även den har jag läst två gånger och den var lika bra vid en omläsning.

Sista boken ut får bli en snackis som kom för några år sedan, Ljuset vi inte ser av Anthony Doerr. När jag läste den var jag riktigt förtjust i den och jag tyckte det var spännande att få läsa om det ockuperade Frankrike.

Nyfiken på: Papperssjälar

Handling
Emilia är inte så peppad på livet längre. Hon har inte varit det sen den där dagen förra våren när Theresia blev påkörd av tåget. Men varför påverkar det Emilia så mycket? Det var en fruktansvärd olycka, och hela skolan sörjer, men Emilia var aldrig nära vän med Theresia. Bara ytligt bekanta. Men det är något med den populära tjejens död som stör henne. Något som gör den nya vänskapen med Viktor, Theresias äldre bror, riktigt jobbig.

Ingen annan förstår varför Emilia förändrats så mycket, eller varför hon är så obekväm i Viktors sällskap. Men sanningen är att Emilia har en hemlighet som rör Theresias död. En hemlighet som kan förändra allt. 


Varför jag vill läsa den
För det första så älskar jag titeln och omslaget, det sätter verkligen igång fantasin.Själva boken verkar också vara riktigt intressant och verkar ta upp flera tunga ämnen. Dessutom har den fått riktigt bra betyg på Goodreads och ges ut av ett nystartat förlag som jag också är riktigt nyfiken på.

22 januari 2018

Veckoplanering v.4


Läsningen förra veckan gick inte alls så bra som jag hade hoppats, sjukdom satte stopp för den. Jag hoppas att den här veckan ska bli bättre i alla fall, men det känns lite osäkert hur mycket läsning jag kommer hinna med.

Jag fortsätter med min tegelsten Den eviga elden, läser som sagt några sidor ur den  när jag har möjlighet.

I veckan började jag också på Glöm mig av Alex Schulman, den borde jag hinna läsa ut i veckan då den inte är speciellt lång och den känns ganska lättläst.

Jag har också tänkt börja med Min fantastiska väninna av Elena Ferrante, har tjatat i många veckor att jag ska påbörja den här boken men den här veckan ska det bli av!

Jag har också tänkt försöka börja med Flora Banks förlorade minne av Emily Barr, det känns som en lättläst bok och det kan jag behöva just nu.

Om jag hinner något mer så tänker jag börja med Stars Above av Marissa Meyer.


20 januari 2018

Idag är allt

Titel: Idag är allt
Originalets titel: The Sun Is  Also a Star (2016) 
Författare: Nicola Yoon
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Antal sidor: 334
Utgivningsår: 2017
Förlag: Bonnier Carlsén
Utläst: 31/12

Handling

Tankar om titel och omslag

Jag gillar det svenska omslaget och speciellt de små teckningarna på det mot den gula botten. Titeln funkar, men som många andra gånger föredrar jag originalet.

Mina tankar om boken
Jag gick med i en grupp på Goodreads där man skulle läsa varandras favoritböcker och då skulle jag få läsa denna. Det var dessutom en bok som jag själv varit nyfiken på ett tag, men aldrig riktigt kommit till skott.

Idag är allt är en fin berättelse om kärlek mellan två ungdomar från helt olika kulturer som möts och blir vänner. Jag gillar verkligen både Daniel och Natasha, och jag tyckte om att man fick följa dem växelvis i var sitt kapitel. I den här  boken är föräldrarna högst närvarande, något som de sällan brukar bara i YA. Jag gillar sättet som kulturkrockar, samhällets och hur föräldrars förväntningar på sina barn tas upp.

Det som fångar mig mest är sättet hur den är skriven på, med korta lättlästa kapitel ur olika personers perspektiv. Daniel och Natasha står för majoriteten av dem, men ibland får man också något kapitel från de personer de möter som jag verkligen uppskattar.

Kärlekshistorien tar för mig en oväntad vändning, tycker det är sällan man stöter på det i YA, och jag tycker om att hela inte är rosenskimrande utan att det finns problem för deras relation. Slutet förvånade mig verkligen, även om det i efterhand känns väldigt passande.

Idag är allt blir en intensiv berättelse i och med att den  utspelar sig under en enda dag, något som ibland gör att jag tycker tempot blir lite för snabbt. Jag tyckte verkligen om den här boken och är nyfiken på att läsa mer av författaren.

3 bra saker med boken: lättläst, språket och karaktärerna

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är En blogg för  bokugglor, Nellons bokblogg och Tickmicks bokblogg.

18 januari 2018

Helgfrågan v.3


Den här veckan blev inte alls som jag hade tänkt mig, blev sjuk igår i någon form av influensa så efter att ha sovit bort hela dagen i går och halva dagen börjar jag känna mig lite mer som en människa, förutom att jag har ont i kroppen.

Jag tänkte i alla fall vara med och svara på Helgfrågan, som Mia anordnar. Den här veckan lyder frågan: 

Vilka blogg aktiviteter deltar du i? 

Jag försöker att delta i en del utmaningar som finns, fast en del gånger känner jag att tiden och inspirationen till att skriva de inläggen inte alltid finns. Om det är ett ämne som jag tycker är intressant och spännande är jag också mer sugen på att vara med. 

Jag är med i Månadens bästa bok, den utmaningen tycker jag är riktigt skön i och med att man inte behöver sätta någon speciell press på sig själv. Man väljer helt enkelt ut den bästa boken man läst varje månad. 

Jag brukar också vara med i Veckans topplista som Johanna anordnar. Den  tycker jag är riktigt rolig, fast ibland är de olika temana väldigt svåra. Jag tycker alltid man hittar nya tips om böcker och författare där. 

Jag brukar också försöka vara med på Helgfrågan i mån av tid. Likadant som med topplistan, så beror det också på vad ämnet är. Tycker det är roligt att läsa alla andras svar. 

Jag försöker också att vara med i En smakebit på søndag, det blir också i mån av tid och inspiration. De helger som jag jobbar brukar jag sällan ha energi att publicera mitt eget inlägg och läsa de andras. Det är däremot ett jättebra sätt att få tips på böcker. 

Jag gillar tanken på läsutmaningar och skulle vilja vara med i fler, men ibland tycker jag det blir sån himla stress och press på läsandet. Likadant tycker jag idén med läs-a-lots är jätterolig, men när det är sådana så jobbar jag oftast och jag vill också där känna att jag ska ha tid till att ägna mig åt det.

Bonusfråga: Har du något husdjur?
Ja, vi har en liten katt som heter Sotis.  Om ni är intresserad, så har jag några bilder på honom på Instagram.Vi skaffade honom i somras och det är så härligt att ha katt i huset igen! Vi hade en katt tidigare också, men han blev gammal och åldern tog ut sin rätt.

Han har just blivit 8 månader och är en riktigt fin och duktig kille! Han är till och med ute nu på vintern och jagar och har fångat flera byten. 

Tv-serie: Jane the Virgin säsong 2

Handling
Jane är en ung religiös latinotjej som är servitris på ett hotell i Miami. Under en rutinundersökning hos läkaren råkar hon bli befruktad på konstgjord väg. Hennes mamma tror att Janes liv kommer att förstöras om hon behåller barnet, medan hennes religiösa mormor tycker tvärtom. Den biologiska pappan, Rafael Solao, är en gift man som har överlevt cancer och en f.d. playboy. Han äger dessutom hotellet där Jane jobbar och han var hennes stora tonårskärlek.

Den andra säsongen hade 22 avsnitt och i huvudrollerna ses bland annat Gina Rodriguez, Yael Grobglas, Justin Baldoni och Andrea Navedo.

Jag såg klart säsongen 5 januari.

Mina tankar 
Det var ett bra tag sedan jag såg den första säsongen, men det gick väldigt snabbt att komma in i serien. Ett stort plus är också att varje avsnitt börjar med att berättaren gör en liten resumé om vad som har hänt tidigare. Sedan slutade ju den första säsongen med en otrolig cliffhanger, som ganska snabbt blir löst.

Jane the Virgins största styrka är att den är så oförutsägbar, man vet aldrig vad som ska hända och man blir lika chockad varje gång. Flera av karaktärerna genomgår också stora förändringar och i denna säsong så gillar jag också Petra mer och det ska bli spännande att se vad som händer henne i säsong 3.

I och med att serien bygger mycket på att man inte ska kunna förutse vad som händer, vill jag försöka att inte spoila något så därför går jag inte in på speciella händelser.

Det finns mycket humor, samtidigt som det är väldigt mycket drama. Ibland blir det nästan för mycket av det goda och det gör att jag ibland ledsnar lite.

Tyvärr fortsätter triangeldramat mellan Jane/Rafael/Michael en bra bit in i säsongen, jag tycker det blir så tröttsamt efter ett tag och då tycker jag inte att någon är värd henne. Dessutom pendlar jag också mellan att gilla och ogilla Jane, jag vet att hon bara vill väl men det blir så fel ibland.

Min favoritkaraktär i hela serien fortsätter att vara Rogelio, Janes pappa, han är den perfekta blandningen av rolig, dum och snäll. Det är rörande att se hur han ställer upp för sin familj, och i denna säsong ställs han inför en hel svåra utmaningar.

Jane the Virgin är en riktigt mysig och feelgood-serie och jag älskar alla twister som serien bjuder på. Och med tanke på hur säsongen slutade är jag väldigt nyfiken på nästa säsong.

Jane the Virgin säsong 1


17 januari 2018

Film: Man of Steel

Handling
A young boy learns that he has extraordinary powers and is not of this Earth. As a young man, he journeys to discover where he came from and what he was sent here to do. But the hero in him must emerge if he is to save the world from annihilation and become the symbol of hope for all mankind.

Filmen är 143 minuter lång och regisserad av Zack Snyder. I huvudrollerna ses bland annat Henry Cavill, Amy Adams och Michael Shannon. Filmen hade svensk premiär 26 juni 2013.

Jag såg filmen 4 januari.

Mina tankar
Jag har dålig koll på Superman-serierna och DC:s filmer men som jag förstått var denna först ut i DC:s extended universe, så då tänkte jag börja med att sen så jag kan se dem i kronologisk ordning.

Det lilla jag har sett av denna superhjälte är främst från några avsnitt av Smallville, så det fanns en hel del skillnader. Jag gillar dock Clark Kent/Superman, men jag hade önskat att filmen hade börjat med att han började jobba på tidningen.

Jag har inte sett många av vare sig Marvels eller DC:s filmer, men min spontana tanke är att Marvels värld känns mycket mer fantasifull och ljusare och intrycket blir mer hoppfullt på något sätt. Det lilla jag har sett av DC känns det bara mörkt, dystert och eländigt, fast med några superhjältar som ska inge hopp för mänskligheten och jag saknar verkligen den humor som finns i Marvel.

Jag tyckte början av filmen var väldigt seg, visst den är kanske nödvändig för att veta var han kommer ifrån, men det blev utdraget och tillförde inte så mycket för min del. Jag hade hellre sett när Kents hittade honom, och hur det var att växa upp.

Det är otroligt mycket specialeffekter i denna film, och i mitt tycke är det inte till filmens fördel. De är bra gjorde, det är inte det, men det blir lite tröttsamt att hela tiden se CGI och en massa fightscener som i längden blir ganska tråkiga. Och just precis när jag trodde att det var slut med dessa scener, så började det om igen.

Sen tycker jag också att filmen är alldeles för lång, den är nästan 2,5 timme och den hade lätt kunnat vara minst en halvtimme kortare.

Den del av Man of Steel som jag tyckte var bäst var mittendelen, när Clark försöker bestämma sig för hur han ska göra och hur han träffar Lois Lane. Jag gillade även slutscenen, vilket gör mig intresserad av att se filmerna som kommer efter denna.

Man of Steel är ingen dålig film, men den var kanske inte helt i min smak. Det blev för mycket action och jag hade uppskattat om filmen hade lagt mer vikt på andra delar i stället.


16 januari 2018

Veckans topplista v.3: Vinterkänsla

Johannas deckarhörna håller i veckans topplista där vi varje vecka ska lista topp fem på ett givet tema.Den här veckan är temat vinterkänsla, som t.ex. omslag eller handling.

Från början tyckte jag inte att detta lät så svårt, men att försöka hitta fem böcker med temat vinter var inte så lätt.

1. Let it snow, en vintrig och julig novellsamling där bland annat John Green medverkar. Den är riktigt mysig och de tre novellerna hänger också ihop på ett snyggt sätt.

2. Dash & Lily's Book of Dares av Rachel Cohn och David Levithan utspelar sig vid jul i New York. Författarna växelskriver kapitlen och det är en riktigt mysig berättelse.

3. Mordet på Orientexpressen av Agatha Christie, en läsvärd klassiker. Det som gav mest vinterkänsla är såklart att de är insnöade på tåget.

4. I vargavinterns land av Cecilia Ekbäck är en historisk roman och skildrar en väldig kall och eländig miljö.

5. I vargars följe Stef Penney. En gammal favoritbok för mig som utspelar sig i Kanada kring 1800-talet.

Nyfiken på: Stanna hos mig

Handling
Yejide träffade sin man på universitetet och de har varit gifta i fyra år. De har ett fint äktenskap, allt som egentligen saknas i deras liv är ett barn. Yejide ber om ett mirakel, hon träffar läkare, hon går motvilligt på en krävande ceremoniell pilgrimsfärd. Men inget händer.

Släkten är bestämd, kräver ett barn och insisterar på att hennes man ska ta en till fru. Yejide känner sig förtvivlad. Hennes make försöker blidka Yejide såväl som släkten.

Men det är en omöjlig situation som kommer att leda till svartsjuka, svek och förtvivlan.


Varför jag vill läsa den
Jag tycker det kan vara väldigt  givande att läsa böcker som inte är skrivna av västerländska författare, tyvärr läser jag icke-västerländska alldeles för sällan. Förra året upptäckte jag Chimamanda Ngozi Adichie och efter det har jag fått upp ögonen för Nigeria. Stanna hos mig, som är författarens debut, är jag riktigt nyfiken på. Den största anledningen är att den utspelar sig i Nigeria och tar upp krocken mellan de gamla traditionerna och en modernare värld.

15 januari 2018

Veckoplanering v.3


Läsningen förra veckan gick sådär, det var först till helgen som jag verkligen kunde få något läst. Den här veckan ser betydligt lugnare ut, dessutom är jag ledig tre dagar över helgen så jag tror jag kommer kunna läsa lite mer.

Igår läste jag äntligen ut årets första bok, Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker. Det var en riktigt fin berättelse, och jag hoppas att jag ska kunna läsa ut lite fler böcker den här veckan.

Som ni märker är detta en ordentlig veckoplanering och jag misstänker starkt att jag är alltför ambitiös, jag är glad om jag bara hinner med hälften av den.

Jag håller fortfarande på med 1984 av George Orwell, den är riktigt intressant och skrämmande. Den är också mer svårläst än vad jag trodde att den skulle vara, men där tror jag att ämnet är en del av orsaken. Det är en väldigt mörk dystopi, och det krävs lite pauser för att man ska kunna ta in det man läser. Jag har mindre än hundra sidor kvar nu, och tror att jag kommer läsa ut den i början av veckan.

Jag kommer nog också fortsätta läsningen av Den eviga elden av Ken Follett. Den är inte prioriterad, eftersom den är min egen och de andra böckerna är låneböcker och måste ju lämnas tillbaka. Som tur är har jag inget problem med att komma ihåg vad jag läst, så det går bra att bara läsa lite i taget.


Jag har också tänkt påbörja, och helst också avsluta, Glöm mig av Alex Schulman. Jag har bläddrat lite i den och den verkar inte så svår att läsa. Den är inte heller så lång, men jag misstänker att det kan vara ett tungt ämne att läsa om.

Jag hoppas också att jag ska äntligen kunna börja med Min fantastiska väninna av Elena Ferrante, det är en bok som jag ser fram emot att läsa. Jag har ingen aning om vad jag kommer att tycka om den, antingen kommer jag att älska den eller så kommer jag inte alls gilla den.

Jag hoppas också att jag ska hinna påbörja Flora Banks förlorade minne av Emily Barr, det känns som man kan behöva lite mer lättläst också då en del av böckerna handlar om riktigt tunga ämnen.

Jag hoppas också att jag ska kunna börja med novellsamlingen Stars Above av Marissa Meyer för att kunna avsluta hennes serie ordentligt.

14 januari 2018

En smakebit på søndag: Konsten att höra hjärtslag

Förra veckan drog smakebitarna igång efter juluppehållet. Jag hade inte möjlighet förra veckan att vara med, men den här veckan tänker jag vara med. En smakebit på søndag arrangeras av Astrid Terese.

Läsningen under det nya året har gått ganska trögt, men i helgen har jag i alla fall fått en del läst. Just nu har jag flera böcker igång samtidigt, men smakebiten kommer från boken Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker. Har bara kring 80 sidor kvar, så jag tror nog att jag kommer hinna läsa ut den under dagen. Jag gillar verkligen historien som målas upp och språket.

Smakebiten kommer från sidan 247.

Jag ville se huset där pappa växte upp. Tänk om Mi Mi och pappa gömde sig där? U Ba var tveksam.
"Byggnaderna är i uselt skick. Du kommer att behöva all din fantasi för att hitta några spår från hans barndom där", sa han varnande.
Men jag kunde redan höra pappas andetag bara några meter före mig. Han flämtade eftersom han hade burit Mi Mi uppför berget. Hon hade blivit tyngre och han var till åren kommen. Jag hörde att de viskade. Jag hörde deras röster. Några steg till, så skulle jag hinna ifatt dem. Bara några steg till.


13 januari 2018

Medan mörkret faller

Titel: Medan mörkret faller
Originalets titel: -
Författare: Anna Lihammer
Översättare: -
Serie: Carl Hell #1
Antal sidor: 336
Utgivningsår: 2014
Förlag: Historiska media
Utläst: 27/12

Handling
Mörkret faller över Europa år 1934. Nazisterna har tagit makten i Tyskland och många är på flykt. Hemma i Sverige fattas beslut om sterilisering av »sinnesslöa«. I Uppsala hittas en högt uppsatt akademiker bestialiskt mördad i Anatomiska institutionens källare.

Den egensinniga kriminalkommissarien Carl Hell blir utsedd att utreda mordet, och till sin hjälp har han polissyster Maria Gustavsson. De två kastas in i samhällets finrum där tvivelaktiga åsikter och inhuman forskning är en del av vardagen. Snart sker ytterligare ett mord och jakten på mördaren blir alltmer desperat.


Tankar om titel och omslag

En mångtydig titel som jag genast blev förtjust i, fångar stämningen bra i boken. Omslaget är riktigt obehagligt, men snyggt!

Mina tankar om boken
Anna Lihammers böcker har jag varit nyfiken på ett bra tag, den historiska deckarmiljön har lockat mig och äntligen kom jag mig för att läsa den.

Det första som jag fångas av är miljön, det är så lätt att se allting framför sig! Sedan tycker jag också att hon beskriver den historiska miljön så bra, ett samhälle där nazismen växer sig allt starkare och hur farligt det är att avvika från normen. Mest skrämmande är det nog hur det finns så tydliga paralleller till vårt samhälle idag. Jag uppskattade också att få läsa om behandlingen av psykiskt sjuka personer och hur t.ex. steriliseringslagen trädde i kraft.

I Medan mörkret faller är det brotten som står i fokus på bekostnad att man inte lär känna poliserna så bra. Både Hell och Gustavsson är intressanta karaktärer som går emot en hel del normer och jag vill gärna läsa mer om deras liv. Jag hoppas man får veta mer om deras bakgrunder längre fram i serien.

Det var riktigt intressant att få följa brottsutredningen där de inte kan förlita sig på de resurser och hjälpmedel som finns idag. Sedan var det inte heller förutsägbart och upplösningen var riktigt spännande. Dock var det väldigt många namn att hålla rätt på.

Jag brukar inte bli så påverkad när jag läser, men en del beskrivningar av behandlingar och liknande fick mig att må illa, då det var ganska magstarkt.

Jag gillade verkligen Medan mörkret faller och jag ser fram emot att läsa fler delar i denna serie.

3 bra saker med boken: den historiska miljön, brottets upplösning och huvudkaraktärerna.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Författaren ingår i min Boktolva.

Här kan ni läsa en smakebit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Johannas deckarhörna, Lottens bokblogg och Västmanländskans bokblogg.

12 januari 2018

Helgens läsning

Jag ser fram emot en ledig helg, fast jag hoppas att det blir lite mindre kallt så att man kanske kan åka lite skidor. Har inga speciella planer, men det är skönt att kunna ta det som det kommer. 

Läsningen i veckan har gått riktigt trögt, har varit trött och har jobbat ganska mycket också. Det har varit fullt upp, men nu börjar det äntligen lugna sig lite. 


Jag håller på med 1984 av George Orwell, den är riktigt intressant om än det är skrämmande läsning. Tycker att den är lite tung att läsa ibland, men det har nog mycket med hopplösheten i boken att göra,

Jag läser också Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker, jag gillar språket, stämningen och miljön och det ska bli intressant att se hur historien utvecklar sig. Jag måste nästan läsa ut den i helgen, då den ska återlämnas på måndagen. 

Nu och då läser jag några sidor ur Den eviga elden av Ken Follett, och det lär jag nog fortsätta med ett tag framöver. 

Tv-serie: Barnmorskan i East End Helgspecial 2017

Handling
Christmas 1962 sees an unprecedently heavy snow fall and a burst pipe in the community hall requires the clinic to be held in a local pub as well as cancelling the pantomime. Valerie trawls through the drifts to the caravan where pregnant Linda is staying with the adoring Selwyn, who knows he is not her baby's father, for a potentially upsetting early birth whilst Sister Julienne hears a shocking story of domestic abuse when she visits the wife of a hypothermia victim. Come the New Year the pantomime goes ahead and Phyllis gets the better of an officious policeman but Tom is faced with a difficult decision.

I huvudrollerna ses bland annat Jenny Agutter, Linda Bassett, Judy Parfitt, Charlotte Ritchie och Jennifer Kirby.

Jag såg avsnittet 26 december.

Mina tankar
Förra årets julspecial var en stor kontrast till denna, förra året spenderades i Sydafrika medan de detta år är i ett London som är lamslaget av kyla och snö.

Barnmorskan i East End är ju en av mina favoritserier och jag märker hur mycket jag har saknat att kunna se nya avsnitt. Helgspecialet är också lite längre än de vanliga avsnitten, vilket gör att historierna får mer tid att utvecklas. Den historia som jag tyckte var mest rörande var den gällande Valerie och förlossningen av den prematura babyn.

Det här avsnittet gav mig en ordentlig vinterkänsla, all snö och kyla som var väldigt ovanlig i London. Att se hur samhällets grundfunktioner drabbas och vad människor gör för att hjälpas åt var väldigt gripande.

Förutom gripande historier, finns det mycket humor och värme i serien. Det är flera gånger som jag skrattar högt för att fem minuter senare röras till tårar. Det var ett så fint och hoppfullt avsnitt och jag längtar efter att den sjunde säsongen ska dra igång.

Barnmorskan i East End Helgspecial 2013
Barnmorskan i East End säsong 3
Barnmorskan i East End Helgspecial 2014
Barnmorskan i East End säsong 4
Barnmorskan i East End Helgspecial 2015
Barnmorskan i East End säsong 5
Barnmorskan i East End Helgspecial 2016
Barnmorskan i East End säsong 6


11 januari 2018

Återstoden av dagen

Titel: Återstoden av dagen 
Originalets titel: The Remains of the Day (1989)
Författare: Kazuo Ishiguro
Översättare: Annika Preis
Serie: -
Antal sidor: 258
Utgivningsår: 1995
Förlag: Wahlström & Widstrand
Utläst: 10/12

Handling
Romanen om mönsterbutlern Stevens som ger sig iväg i sin husbondes bil på sitt livs första semester har blivit en modern klassiker. Författaren låter med ojämförlig mästerlighet den korrekte butlern ta läsaren med på en resa genom den engelska landsbygden 1956. Och genom sina egna minnen. Återstoden av dagen är en sorglig och humoristisk betraktelse över den vanliga människans demokratiska ansvar och en skarpsinnig och ironisk berättelse om missriktad idealism. 

Tankar om titel och omslag

Jag fick tag på ett äldre exemplar av boken, de nya omslaget är betydligt snyggare. Sen så brukar jag sällan tycka om filmomslag. Titeln känns passande till boken, lågmäld.

Mina tankar om boken
Tidigare var jag från början mest intresserad av att läsa Never let me go, men när Återstoden av dagen skulle diskuteras i en bokcirkel på Facebook och då valde jag att läsa den istället. Jag visste inte så mycket om handlingen och hade inte heller några speciella förväntningar på boken och jag njöt av att upptäcka den.

Det är en lågmäld och fin berättelse, fast jag i början hade lite svårt för att komma in i den då jag tyckte den var lite för händelselös men när man väl kom in i boken så tänkte jag inte på det längre. Istället blev jag hänförd av berättelsen och sveptes med till 50-talets England.

Jag får också lite Downton Abbey-känslor av denna bok, tycker att Stevens har vissa likheter med Carson och det är också han jag ser i mitt huvud när jag föreställer mig karaktären.

Jag tyckte om att läsa både om Stevens resa genom England, men allra bäst tyckte jag om att läsa om hans arbete på Darlington Hall och om Miss Kenton. Jag gillar verkligen skildringen av godset och om de möten som sker där, och hur mycket av det som jag tycker om med boken finns mellan raderna.

Jag tycker också att Återstoden av dagen känns lite sorglig och vemodig, Stevens som rannsakar sitt arbete under Darlington och alla "tänk om" och funderingar om han hade gjort andra val och hur hans liv hade kunnat se ut. Han satte alltid arbetet i främsta rummet på bekostnad av annat.

Jag tyckte också mycket om att läsa om hans relation till miss Kenton. Den är melankolisk och lite sorglig, och även jag funderar på hur hans liv hade kunnat se ut om han hade gjort andra val.

Det var en tankeväckande bok och jag tror att det är en bok som jag kommer komma ihåg länge och fundera över.

Återstoden av dagen var en trevlig överraskning och jag kan mycket väl tänka mig att läsa mer av honom i framtiden.

3 bra saker med boken: lågmäld, den historiska miljön och vemodig

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är bl.a. Stories from the city och Endast e-böcker.

Här kan ni läsa en smakebit ur boken.

10 januari 2018

Julfilmer: Christmas List och Christmas Getaway

Handling
Isobel Gray plans a storybook Christmas with her boyfriend, including a snow-covered cottage in the Northwest, and a carefully composed bucket list of classic holiday traditions. But when the boyfriend goes AWOL, the list proves challenging and a tempting new romance turns her life upside down. Will Isobel have a White Christmas ending under the mistletoe?

Filmen är regisserad av Paul A. Kaufman och är 84 minuter lång. I huvudrollerna ses bland annat Alicia Witt och Gabriel Hogan. Filmen hade premiär 25 november 2016.

Jag såg filmen 22 december.

Mina tankar
Denna var bara så mysig! Jag älskade huvudkaraktären som var sådär lagom knasig och man fick verkligen en härlig julkänsla av filmen! Christmas List var en riktigt bra blandning mellan humor, drama och familjefilm och jag får myskänslor bara av att tänka på filmen.

Jag hade dock önskat att man hade fått veta mer om Isobels relation till sin mamma, det hade gett filmen lite mera djup. Jag tyckte det var himla mysigt att följa Isobel när hon försökte att uppfylla sin perfekta jul.

Visst, den är väldigt förutsägbar och kanske lite klyschig, men det bryr jag mig inte ett dugg om. Christmas List är en perfekt julfilm!




Handling
Hoping to spend the holiday relaxing, a travel writer takes a traditional Christmas vacation for the first time. Through a mix up on the rental site, she finds herself double-booked for the holidays with a widower, his young daughter and mom. What begins as an inconvenience blossoms into much more.

Filmen är 84 minuter lång och regisserad av Mel Damski. I huvudrollerna ses bland annat Bridget Regan och Travis Vann Winkle. Filmen hade premiär 23 december 2017.

Jag såg filmen 25 december.

Mina tankar
Åh vad denna film var mysig! Jag fick verkligen julkänsla av den och det var den perfekta blandningen av både humor, allvar och romantik. Jag gillade verkligen karaktärerna, fast jag ibland bara satt och önskade att de skulle prata med varandra istället.

Jag tyckte också om skådespelarna, inklusive barnskådespelaren, har en fin kemi och jag njöt verkligen av att se filmen. Christmas Getaway får också pluspoäng för att den den svenska risgrynsgröten har en liten roll i filmen också.

Jag hittade ingen trailer på Youtube, utan länkar till Hallmarks hemsida.

Nu har jag sett tillräckligt med julfilmer för att det ska räcka till nästa år, men de två filmer i detta inlägg var de som jag tyckte allra bäst om och som gav mig mest julkänsla.




9 januari 2018

Nyfiken på: Öga för öga, tass för tass

Handling
En katt går sin egen väg. Ingen kan välja sina grannar. Två sanningar som Sara och Björn får erfara när de flyttar ut på landet, till sitt nyrenoverade hus. Här skulle Björn koppla av från arbetet i stan och Sara förverkliga den länge närda drömmen om ett eget trädgårdsmästeri. För att inte tala om deras katt. Vilka möjligheter till fria strövtåg.

Lars och Agneta, paret i huset mitt emot, kommer förbi redan första kvällen. Att de liksom Sara och Björn är kattägare är ett lyckligt sammanträffande, och det är inte enda intresset de delar. Grunden verkar vara lagd för god gemenskap över staketet.

Men mycket snart kan oråd anas. Lars och Agnetas katt är ett stridbart djur som försvarar sitt revir med klor och tänder och när kriget mellan de båda katterna intensifieras ökar också spänningen mellan de nyblivna grannarna. Samtidigt uppdagas att det även tidigare har förekommit osämja mellan människor i de båda ensligt belägna husen. Bråk som slutat i en spöklik tragedi där sanningen aldrig riktigt uppdagats.

Liksom katten lurar på sitt byte nafsar historien de nytillkomna i hälarna. Sara och Björn tvingas försvara sig med metoder de aldrig trott sig kapabla till. När allt slutligen brister drabbar katter och grannar samman på ett sätt som genljuder i hela bygden.


Varför jag vill läsa den
Jag är en kattmänniska så som sådan tycker jag denna bok låter riktigt intressant. Bara titeln får mina förväntningar att stiga och så har jag läst någonstans att den innehåller illustrationer också. Den är dessutom ganska kort och ibland kan det vara skönt att läsa lite kortare böcker.

Veckans topplista v.2: Senaste böcker jag fått/lånat hem

Johannas deckarhörna håller i veckans topplista där vi varje vecka ska lista topp fem på ett givet temaDen här veckan är temat senaste böcker jag fått/ lånat hem.

De senaste veckorna har jag saknat både energi och ork för att göra dessa listor, men nu tänkte jag försöka börja vara med på dem. Den här veckan känns temat lagomt svårt också.

Jag köper väldigt lite böcker, och det är flera månader sen sist. Så de flesta böckerna lånar jag på bibliotek.

I julklapp så fick jag Kassa personalen rekommenderar - våra roligaste särskrivning av David Löfving och David Stark. Har inte läst den än, men misstänker att den kommer bjuda på en del skratt.

Av min mor så lånade jag 1984 av George Orwell, en klassiker som jag är riktigt nyfiken på.

Dessutom har jag lånat en del på bibliotek, de senaste jag hämtade var:
Flora Banks förlorade minne av Emily Barr
Glöm mig av Alex Schulman
Stars Above av Marissa Meyer

8 januari 2018

Veckoplanering v. 2


Den här veckan hoppas jag att det ska bli lite lugnare. Förra veckan och i helgen har det varit fullt upp på jobbet och jag har haft svårt att slappna av ordentligt. Jag ser i alla fall fram emot min lediga dag imorgon och till helgen då jag också är ledig.

Just nu håller jag på med tre böcker samtidigt och mitt huvudmål den här veckan blir att läsa ur dem. Den som har högsta prioritet just nu är 1984 av George Orwell som jag läser tillsammans med min TBR Twin på Goodreads. Jag hoppas att jag ska hinna läsa ut den i början av veckan, den är inte så tjock men den kräver en hel del tankeverksamhet.

Jag håller också på med Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker. Även den hoppas jag att jag ska läsa ut. Har inte hunnit sådär jättelångt än, men jag är helt förtrollad av miljön.

Den eviga elden av Ken Follett är ständigt återkommande på mina planeringar nu, men det är en bok som inte har högsta prioritet. Den läser jag mest ur när jag är sugen på och känner att jag kan ägna den uppmärksamhet då det är en av mina egna böcker.

Jag hoppas att jag ska hinna påbörja en hel del böcker i helgen också, bland annat Glöm mig av Alex Schulman och Min fantastiska väninna av Elena Ferrante.

7 januari 2018

Let it snow

Titel: Let it snow
Originalets titel: Let it Snow: Three Holiday Romancec (2008)
Författare: John Green, Maureen Johnson & Lauren Myracle
Översättare: Ylva Stålmarck
Serie: -
Antal sidor: 333
Utgivningsår: 2016
Förlag: Bonnier Carlsén
Utläst: 16/12

Handling
När Jubilees föräldrar inte kommer hem efter en shoppingtur före jul, sätter sig Jubilee på tåget till morföräldrarna i Florida. Samma kväll drar en snöstorm av guds nåde in och tåget blir stående mitt ute i ingenstans. Det här ska komma att bli en annorlunda jul för Jubilee: mötet med Jeb i kafévagnen, mannen i folie inne på Waffle House - och så Stuart. Stuart som öppnar upp sitt hem och sitt hjärta …

Tobin och hans kompisar The Duke och JP sitter djupt nersjunkna i soffan med ett Bond-maraton på teven när Keun, som jobbar på Waffle House under julhelgen, ringer. Hans önskan är lika tydlig som desperat: Kom till Waffle House NU. Och ta med Twister-spelet. Det ska visa sig bli en lång och äventyrlig färd – i snöstorm.

Addie deppar. Hon har dumpat sin pojkvän Jeb och nu ångrar hon sig. Det är jul och snö i massor och det bakas julkakor i köket, men Addie stannar på rummet. Tjejkompisarna försöker muntra upp henne men någonstans inne i Addie gror en självinsikt, och den är inte speciellt vacker. En såld minigris, en peppande pensionär på Starbucks och turkos snagg verkar vara vad som behövs för att få Jeb tillbaka.


Tankar om titel och omslag

Älskar det juliga omslaget med snön och julgranskulorna. Bara omslaget gav mig julstämning och jag tycker om att de har behållit originaltiteln.

Mina tankar om boken
Denna bok skulle vi läsa i december i Goodreadsgruppen We love books. Ett passande val med tanke på att det var december och jag tycker det är kul att läsa böcker som hör högtiden till.

Alla novellerna är lättlästa och oerhört mysiga, jag får verkligen en härlig julstämning och det förekommer mycket snö. En liten detalj som jag gillar med böckerna är att alla noveller vävs ihop och att en del karaktärer också återkommer, det är väldigt snyggt gjort. Alla novellerna är lagom romantiska och det finns också en stor dos humor.

Den första novellen, Jubilee-expressen, är riktigt mysig och jag fick ordentlig julstämning. Dessutom en härlig huvudkaraktär och jag tyckte verkligen om att läsa om henne och hur hon firar sin jul med okända människor.

John Greens novell Cheerleaderstormen tyckte jag också bra om, även fast jag hade svårt för speciellt huvudkaraktären. Jag gillade däremot att läsa om deras äventyr och hur de försökte ta sig till Waffle House så det var riktigt underhållande ändå.

Den sista novellen, Grisarnas skyddshelgon, tyckte jag tyvärr inte var lika bra som de två första. Den främsta anledningen var att jag aldrig riktigt fastnade för Addie som huvudkaraktär, hon kändes bara väldigt självupptagen och ältade en massa saker hela tiden. Däremot var det kul att läsa om kunderna på Starbucks och den urgulliga tekoppsgrisen Gabriel.

Let it snow är en härlig samling julnoveller och som jag gärna återkommer till vid den högtiden för att komma i rätt stämning.

3 bra saker med boken: den juliga stämningen, mysig och att novellerna är sammanhållna

Betyg: 3/5

Tidigare läst av dessa författare
The Fault In Our Stars
Pappersstäder
Katherine-teorin
Efter Alaska

Andra som bloggat om boken är Eli läser och skriver, Just nu - Just här och Nellons bokblogg.

6 januari 2018

Till häst genom Västerbotten

Titel: Till häst genom Västerbotten
Originalets titel: -
Författare: Sven Björklund & Olof Wretling
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 283
Utgivningsår: 2014
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utläst: 8/12

Handling
I juni 2014 lämnar Sven Björklund och Olof Wretling Umeå (till häst) för en berättarjakt genom tre årstider i Västerbotten. Som Bröderna Grimm fast 200 år senare. Med hjälp av en sherpa från Arbetsförmedlingen Kultur (utan häst) bärgas en muntligt berättarskatt. Boken är en reseskildring (till häst) genom sly och avfolkningsbygd där en ny bild av länet växer fram. Visste du att Åsele var först med att ha en dödsklinik och att inaveln i Västerbotten länge ansågs vara extra arbetsför? Glöm Rödluvan och Snövit - den nya tidens klassiker här, som Postiljonen från Dalkarså och Miami Vice-villan i Brände.

Tankar om titel och omslag

En intressant titel och jag gillar den flerfaldiga betydelsen av titeln. Omslaget däremot känns väl lite njae.

Mina tankar om boken
Jag blev riktigt positivt överraskad av Till häst genom Västerbotten. Anledningen till att jag valde att läsa denna bok är flera, dels så gillar jag humorgruppen Klungan som de båda är med i och för att jag tänkte att det skulle vara kul att läsa något som ändå har en lokal anknytning.

Jag föll för boken redan från början, den är riktigt rolig och jag skrattar högt flera gånger under läsningen. Man får växelvis läsa Olofs och Svens tankar och ta del av en del av berättelserna de samlat ihop som är fantasifulla skrönor.

Genom hela berättelsen lyser kärleken til länet igenom och jag gillar speciellt naturskildringarna och hur de upptäcker länet plats för plats. De stannar inte bara i Umeå utan tar sig högre upp och längre in i länet till mina trakter också.

Jag fastnar för flera små detaljer, själva skildringen av resan till häst, kamratskapen och att de också rider i formen av en häst genom länet.

I Till häst genom Västerbotten får man på ett kreativt, fantasifullt och roligt sätt ta del av Västerbottens historia, orter och invånare.

3 bra saker med boken: den lokala anknytningen, skrönorna och humorn

Betyg: 3/5

Tidigare läst av dessa författare
Har inte läst  något av dessa författare tidigare.

5 januari 2018

Helgens läsning

Jag hoppas att jag ska kunna läsa lite mellan varven att jag jobbar. Just nu känns det som att läsningen står väldigt still. Problemet är att jag verkligen vill läsa och tycker böckerna är bra, men det slutar alltid med att jag prioriterar något annat.

Tidigare i veckan började jag med Konsten att höra hjärtslag av Jan-Philipp Sendker efter att en vän har tjatat länge på mig att jag ska läsa den. Har inte hunnit så långt i den än, men jag gillar verkligen det jag läser.

Jag håller också på med Den eviga elden av Ken Follett, har tagit mig en bit längre. Den är intressant, fast det är väldigt mastig läsning. Dessutom blir man så trött i armarna av att hålla upp den, då den är så tjock.

Jag har också påbörjat 1984 av George Orwell, en riktig klassiker som ska läsas tillsammans med min TBR Twin på Goodreads. Ser fram emot att läsa den och att kunna diskutera den.

Helgfråga v.1: Bokliga löften


Tänkte att jag skulle ta och vara med på helgfrågan igen, som Mia anordnar. Den här veckan gäller frågan om vi har några nya mål eller utmaningar när det kommer till böcker.

I år har jag försökt att inte sätta upp alltför mycket mål eller utmaningar. Som vanligt är jag med i Goodreads Reading Challenge och mitt mål för i år är 65 böcker. Jag vill ha ett mål som känns realistiskt som jag inte behöver känna någon stress över.

Jag har också bestämt mig för att jag ska läsa alla de böcker som nominerades till Årets bok förra året. Det enda kruxet är att en del böcker ingår i en serie, men å andra sidan så får jag ju passa på att läsa ikapp dem.

Jag tänker också vara med i Månadens bästa bok, det brukar ju inte vara så svårt att välja ut den bästa boken varje månad.

Jag skulle också vilja försöka prioritera min läsning mer, det är så lätt att jag blir distraherad av annat.

Julfilmer: Christmas Cookies och With Love, Christmas

Handling
Aunt Sally's Christmas Cookie Company is sold to a large conglomerate and executive Hannah must seal the deal and shut down the factory, which is the small town of Cookie Jar's lifeblood. What was supposed to be a simple assignment for Hannah becomes complicated when she meets Jake, the factory owner who's determined to keep the factory in town. Despite not being a fan of the holiday, the Christmas spirit in this small town is infectious and she gets swept up in the joy of the season while also falling in love. 

Filmen är regisserad av James Head och är 84 minuter lång. I huvudrollerna ses bland annat Jill Wagner och Wes Brown. Filmen hade premiär 13 november 2016.

Jag såg filmen 19 december.

Mina tankar
Den här filmen, är som titeln antyder väldigt sockersöt och det beror inte bara på kakorna. Jag hade lite svårt att köpa en ort som heter Cookie Jar, det är riktigt löjligt och den extravaganta julpyntningen, men annars var det en underhållande film.

Jag gillade faktiskt all bakning i filmen och hur Hannah kommer i julstämning och inser hur hennes beslut påverkar andra människor. Det finns en hel del humor och lilltjejen Bonnie är en stor del till varför jag ändå gillar filmen. Scenerna med henne var så söta och jag gillade slädåkningen också.

Christmas cookies är en helt okej julfilm, men det är något som saknas som jag inte kan sätta fingret på som jag inte riktigt gillar.





Handling
Melanie Welch is a hard-working ad executive who finds herself teamed up with uptight coworker Donovan Goodwin to come up with the ultimate Christmas commercial for a new cell phone. To make things more complicated, Melanie is Donovans secret Santa in the annual office gift exchange. To keep her identity secret, she sends Donovan emails from Santa to determine the perfect gift for him. However, her plan comes to a halt when Donovan mistakenly assumes another co-worker is his secret Santa, prompting Melanie to work to show Donovan that she's his perfect Santa. 

Filmen är regisserad av Marita Grabiak och är 84 minuter lång. I  huvudrollerna ses bland annat Emilie Ullerup och Aaron O'Connell. Filmen hade premiär 22 november 2017. 

Jag såg filmen 21 december.

Mina tankar
Detta var en småmysig film, men ingen film som jag kommer att komma ihåg i längden. Jag gillade huvudkaraktären,men bitar av filmen kändes ganska löjlig och slutet på filmen var bara lite för mycket.

Jag gillade att With Love, Christmas utspelade sig på ett kontor och mailen mellan Melanie och Donovan. Filmen är riktigt förutsägbar och jag gillade också hur Melanie försökte övertala skeptikern till att julen ändå är en högtid att fire.

Tyvärr lämnar denna film inga större bestående intryck. 

4 januari 2018

Enkät om bokåret 2017

För att sammanfatta bokåret 2017 tänkte jag återanvända denna enkät från tidigare år som har sitt ursprung hos Bokföring enligt Monika.

Jag ska försöka att variera mina svar lite grann, men chansen är stor att en del böcker kommer återkomma flera gånger. Och att jag kommer ha svårt att begränsa mig.

Hur många böcker läste du?
84 stycken blev det.

Och hur många sidor blev det totalt?
28 328 sidor

Vilken var den bästa bok du läste?
Tycker det är så svårt  när man bara kan välja en, jag har ju läst så många bra böcker i år. Om jag bara måste välja en så blir det nog En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie.

En bok du längtat efter och trodde du skulle älska men inte gjorde?
Jag trodde verkligen att jag skulle älska Den lilla bokhandeln i Paris av Nina George, men den blev tyvärr en besvikelse. Hade för höga förväntningar och boken var inte alls som jag trodde den skulle vara.

Mest överraskande på ett positivt sätt?
Så många böcker som överraskade mig, men största förvåningen var nog att jag läste två prisbelönta böcker och verkligen tyckte om dem. De jag tänker på är De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru och Återstoden av dagen av Kazuo Ishiguro.

Vilken bok rekommenderade du till flest människor?
Tårar i havet av Ruta Sepetys.

Bästa bokserien du upptäckte?
Jag har ju bara påbörjat en massa serier, men de som har störst potential är Leona (Rogneby) och så Fyra dagar i Kabul (Tell).

Nya favoritförfattare som du upptäckte?
Många! Bland annat Jenny Colgan, Leigh Bardugo, Ruta Sepetys, Liane Moriarty, Christoffer Carlsson och Chimamanda Ngozi Adichie. Listan kan göras ännu längre...

Den bästa boken utanför din comfort zone eller som var en ny genre för dig?
Alla böckerna om Barnmorskan i East End av Jennifer Worth.

Mest spännande bladvändare?
Fyra dagar i Kabul av Anna Tell.

Bästa skräckisen?
Har inte läst några böcker som klassas som skräck, men De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru var väldigt otäck.

Den sorgligaste boken?
Tårar i havet av Anna Tell.

Den roligaste boken?
Rosie Potters lyckliga liv efter detta (Winter) var en enda skrattfest.

Den mest hypade boken?
Hela Twilight-serien, som inte föll mig i smaken.

Bästa ungdomsbok?
Måste svara samma sak som tidigare, Tårar i havet.

En bok som överträffade dina högt ställda förväntningar?
Allt eller inget av Simona Ahrnstedt.

Mest minnesvärda karaktär?
Steffi från En ö i havet (Thor).

Vackrast skrivna bok som du har läst?
Två böcker toppar den listan, De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (Anyuru) och Tiden är inte än (Elin Boardy.)

En bok som gjorde starkt intryck på dig?
En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie.

En bok du inte kan fatta att du väntade så länge med?
Guernseys litteratur-och potatisskalpajssällskap (Schaffer)

Kortaste boken du läst?
Hotellmysteriet av Martin Widmark med 75 sidor.

Längsta boken du läst?
Winter av Marissa Meyer med 827 sidor.

Favoritbok du läste av en författare du har läst andra böcker av?
Simona Ahrnstedts Allt eller inget, utan tvekan.

Har du sett filmatiseringarna  av någon av böckerna du läst 2017?
Har inte sett så många filmatiseringar av böcker jag läst, förutom Harry Potter. Och så miniserien Big Little Lies.

Bästa bok du läst endast för att du fick tips av någon annan?
Hmm, är inte så ofta jag blir tipsad om böcker IRL, det är snarare så att jag är den som tipsar. Via bloggar fick jag i alla fall upp ögonen för Stora små lögner.

Favoritrecension du skrev?
Jag tycker speciellt bra om recensionerna av de böcker som är årets favoriter, men en som jag tycker om lite extra är En halv gul sol och Stora små lögner.

Mest populära inlägget på din blogg?
Jag litar inte på Bloggers statistik, men enligt den så är det min recension av Allt eller inget (Ahrnstedt)

En bok du inte läste 2017 som du kommer prioritera 2018?
Fanns massor av böcker jag hade önskat att jag hade hunnit med, men en bok som jag kommer att prioritera är Björnstad av Fredrik Backman.

En bok du ser fram emot?
Har dålig koll på kommande utgivning, men en förhoppningsvis ny bok av Simona Ahrnstedt ser jag allt fram emot.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...