6 januari 2018

Till häst genom Västerbotten

Titel: Till häst genom Västerbotten
Originalets titel: -
Författare: Sven Björklund & Olof Wretling
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 283
Utgivningsår: 2014
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utläst: 8/12

Handling
I juni 2014 lämnar Sven Björklund och Olof Wretling Umeå (till häst) för en berättarjakt genom tre årstider i Västerbotten. Som Bröderna Grimm fast 200 år senare. Med hjälp av en sherpa från Arbetsförmedlingen Kultur (utan häst) bärgas en muntligt berättarskatt. Boken är en reseskildring (till häst) genom sly och avfolkningsbygd där en ny bild av länet växer fram. Visste du att Åsele var först med att ha en dödsklinik och att inaveln i Västerbotten länge ansågs vara extra arbetsför? Glöm Rödluvan och Snövit - den nya tidens klassiker här, som Postiljonen från Dalkarså och Miami Vice-villan i Brände.

Tankar om titel och omslag

En intressant titel och jag gillar den flerfaldiga betydelsen av titeln. Omslaget däremot känns väl lite njae.

Mina tankar om boken
Jag blev riktigt positivt överraskad av Till häst genom Västerbotten. Anledningen till att jag valde att läsa denna bok är flera, dels så gillar jag humorgruppen Klungan som de båda är med i och för att jag tänkte att det skulle vara kul att läsa något som ändå har en lokal anknytning.

Jag föll för boken redan från början, den är riktigt rolig och jag skrattar högt flera gånger under läsningen. Man får växelvis läsa Olofs och Svens tankar och ta del av en del av berättelserna de samlat ihop som är fantasifulla skrönor.

Genom hela berättelsen lyser kärleken til länet igenom och jag gillar speciellt naturskildringarna och hur de upptäcker länet plats för plats. De stannar inte bara i Umeå utan tar sig högre upp och längre in i länet till mina trakter också.

Jag fastnar för flera små detaljer, själva skildringen av resan till häst, kamratskapen och att de också rider i formen av en häst genom länet.

I Till häst genom Västerbotten får man på ett kreativt, fantasifullt och roligt sätt ta del av Västerbottens historia, orter och invånare.

3 bra saker med boken: den lokala anknytningen, skrönorna och humorn

Betyg: 3/5

Tidigare läst av dessa författare
Har inte läst  något av dessa författare tidigare.

2 kommentarer:

  1. Nu blev jag lite nyfiken på den faktiskt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Va kull! Kan verkligen rekommendera den! Tror dock att man måste ha en liten speciell humor för att uppskatta den.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...