16 maj 2015

En dåre fri

Titel: En dåre fri
Originalets titel: 
Författare: Beate Grimsrud
Översättare: 
Serie:-
Antal sidor: 476
Utgivningsår: 2010
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utläst: 5/5

Första meningen: "Det är jag som är Eli."

Handling
En dåre fri är en roman om skörhet och styrka. Det är Eli som berättar. Hon bor ensam i sin lägenhet, och ändå inte. Espen, Emil och Erik finns också där. Deras röster har följt henne hela livet. Så småningom kommer också prins Eugen.

Hennes terapeut kommer också, för att hjälpa henne att klara vardagen och vanligheten. Hon är periodvis inlagd på psykiatrisk avdelning, och i vården möter hon både omhändertagande och oförståelse. Elis vilja att leva och skapa är stor, men rösterna inom henne bråkar och stör. Ändå skriver hon hela tiden, gör film, reser och framträder på uppläsningar. Som författare röner hon framgång efter framgång, medan kampen mot sjukdomen pågår.


Mina tankar
Jag vet inte riktigt hur jag ska kunna sätta ord på vad jag tycker om boken. Den är otroligt gripande och är nog en bok som jag kommer komma ihåg länge. Vi har läst en kurs i psykiatri och den har varit väldigt intressant och för ett tag sedan hörde jag talas om denna bok och tänkte att den passade bra att läsa. Man hör ju en del om hur psykvården fungerar, men det är sällan man får höra det från någon som verkligen har upplevt hur det är att vara patient inom psykvården. Psykiatri är ett intressant ämne och jag önskar att det fanns fler böcker som denna! Om ni har några tips får ni gärna dela med er av dem!

Under läsningen funderar jag lite kring Eli och alla hennes personligheter, hon är oerhört kreativ och har en hel del likheter med författaren. Jag funderar lite på  om delar av En dåre fri kan vara självbiografisk, det känns verkligen som att en del måste vara självupplevt. Det känns så äkta.

Jag funderar också en hel del kring hur psykiatrivården är uppbyggd och det är tydligt att det finns brister. Personerna som behöver hjälp har kanske inte tillräckliga nätverk som gör att de kan få hjälp och de ständiga neddragningarna hjälper ju inte heller. Psykiatrivården får en hel del (välförtjänt?) kritik. Eli äter mycket mediciner och läggs i bälte flera gånger och detta är väl något som måste vara väldigt svårt. Oavsett hur fel det kanske verkar så kanske personen måste ligga i bälte för att personen riskerar att skada sig själv eller andra. Något som jag känner att jag blir väldigt kritiskt inställd till är all medicinering, människorna blir inte friska bara för att man proppar i dem en massa mediciner!

En dåre fri är en bok som är väldigt intressant att läsa och jag är glad över att ha läst den. Jag önskar att många fler vill läsa den för att få en bild av hur det kan vara att vårdas inom psykiatrin.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.

2 kommentarer:

  1. Det är en otroligt stark bok och jag håller med, tabletter hjälper inte mot orsaken, bara mot verkan. Tycker läkare generellt är på tok för snabba med receptblocket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nog är det så att man ofta ska ha en "quickfix", men det tar ju inte hand om det egentliga problemet. Det används nog för mycket mediciner inom vården, som kanske inte heller hjälper.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...