21 juni 2018

Koka björn

Titel: Koka björn
Originalets titel: - 
Författare: Mikael Niemi
Översättare: -
Serie: --
Antal sidor: 451 
Utgivningsår: 2017
Förlag: Piratförlaget
Utläst: 5/6

Handling
Det var prosten som gjorde fyndet. En bra bit ute i det sviktande kärret gav han ifrån sig en genomträngande busvissling, som han lärt sig under sin tonårstid i Kvikkjokk. Jag skyndade mig genast åt hans håll. Vattnet var kolsvart, över ytan stack en stör upp. Prosten grep tag och vickade på den. I det mörka slammet vajade något ljust, något som liknade hö. Sedan, till min outsägliga fasa, insåg jag att det var hår.

Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är en långt värre dråpare som går lös. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som tränger sig allt närmare prosten och snart hotar att krossa hela väckelsen.


Tankar om titel och omslag

En titel som man kommer ihåg, något ovanlig. Ett mörkt, men väldigt detaljrikt omslag men hör kanske inte till mina favoriter.

Mina tankar om boken
Detta är en bok som jag har läst tillsammans med Camilla. Jag har tidigare skrivit om boken i min "Nyfiken på"-serie på bloggen. Jag hade ganska höga förväntningar på denna, inte minst för att den är nominerad till Årets bok.

Koka björn var inte riktigt som jag trodde att den skulle vara, men den var fortfarande bra. För det första så gillar jag både den historiska miljön och att den utspelar sig i norra Sverige. Mer behövs det inte för att imponera på mig. Sedan slås jag också av hur de människor som bodde däruppe på den tiden var tvungen att kämpa bara för att överleva.

I början tog det lite tid att komma in i boken, men genom hela boken finns en stämning som lockar mig. Tempot är inte speciellt snabbt, men ändå händer det saker som gör att man vill läsa vidare. Jussis öde griper tag i mig och man inser hur mycket rasism det finns.

En stor del av boken handlar om de brott som sker i området och jag gillar att följa prostens och Jusis utredning. På den tiden fanns inga många vetenskapliga metoder och man var tvungen att använda sig av vad man kunde se, känna och höra.

Koka björn är en spännande historisk roman om ett brott och jag läser gärna mer av Niemi.

3 bra saker med boken: miljön, det historiska temat, brottet

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är Carolina läser, Boktokig och Läsa och lyssna.

2 kommentarer:

  1. Jag har läst både Populärmusik... och Fallvatten av Niemi men den här har jag inte kommit till än.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Populärmusik... Är jag väldigt nyfiken på!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...