20 oktober 2018

Kvinnan i fönstret

Titel: Kvinnan i fönstret
Originalets titel: The Woman in the Window (2018)
Författare: A.J. Finn
Översättare: Klara Lindell
Serie: -
Antal sidor: 457
Utgivningsår: 2018
Förlag: Albert Bonniers förlag
Utläst: 6/10

Handling
Anna Fox lever ensam och isolerad i sin lägenhet i New York. Om dagarna dricker hon vin, ser Hitchcockfilmer och spionerar på grannarna. En dag flyttar familjen Russell in i huset på andra sidan gatan. En mamma, en pappa, en tonårig son: på ytan den perfekta familjen. Så en kväll blir Anna vittne till nåt hon inte borde ha sett. Hennes värld faller samman. Vad var det hon såg? Har hon inbillat sig allt? Och vem är egentligen i fara?

Tankar om titel och omslag

Det är egentligen ett ganska enkelt omslag, men jag gillar lamellerna på omslaget. Titeln däremot vill jag blanda ihop med en del andra böcker som också har kvinnan i titeln.

Mina tankar om boken
Kvinnan i fönstret ville jag läsa redan när den kom ut och i samband med att den blev nominerad till Årets bok så blev jag ännu mer intresserad av boken. Kan säga såhär: jag hade gärna sett att Kvinnan i fönstret eller Husdjuret vann för i mitt tycke var det de bästa böckerna.

Boken är lättläst och man vänder blad efter blad, det var svårt att lägga ifrån sig boken. Det är ett sådant driv och tempo i berättelsen att man bara ville ha mer. Det är en sån sorts krypande spänning som till slut blir obehaglig och man funderar över hur allt hänger ihop. Kvinnan i fönstret bjuder på flera oväntade twister och en av dem var jag inte alls förberedd på. Mycket skickligt, och i efterhand är det ju lätt att se den komma.

Finns karaktärer påminner lite grann om Gillian Flynns kvinnokaraktärer. Anna är lång ifrån perfekt och lider av flera psykiska problem. Att hon själv har agorafobi och dessutom är psykolog gör det extra jobbigt att läsa. Bitvis är det svårt att läsa om Anna och hennes lidande och hur hon kämpar för att tas på allvar. Man känner verkligen med henne och den skräck hon måste uppleva.

Kvinnan i fönstret innehåller mycket filmreferenser. Jag önskar att jag hade haft bättre koll på den typ av filmer för jag tror att det verkligen skulle förhöja upplevelsen av boken och att man skulle upptäcka dolda referenser.

Boken är så sjukt spännande och de sista dryga 100 sidorna flyger verkligen förbi. Jag är nyfiken att se vad Finn hittar på härnäst.

Jag har inte läst många fullpoängare, men Kvinnan i fönstret är en av dem. Ett otroligt driv och en nervbitande spänning gör att den platsar in på listan över de bästa böcker jag läst i år.

3 bra saker med boken: lättläst, spännande och twisterna

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Här kan ni läsa en smakbit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Mitt bokintresse, Zellys bokhylla och Johannas deckarhörna.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...