9 maj 2013

Det lömska nätet

Titel: Det lömska nätet
Originalets titel: -
Författare: Helene Tursten
Översättare: -
Antal sidor: 330
Förlag: Piratförlaget
Läst: 6/4-9/4

Första meningen: "Elof Persson måste dö."

När arbetarna på en byggfirma i Göteborg river en nedbrunnen gammal träkåk upptäcker de liket efter Mats Persson, spårlöst försvunnen sedan en novemberkväll 1983. Utredningen var omfattande den gången och det sista säkra vittnesmålet visade på att han kommit nära sanningen om mordet på sin far som skett fyrtio år tidigare. 

Samtidigt som cold case-avdelningen arbetar med fallet råder extrem arbetsbelastning på våldsroteln. Kriminalinspektör Irene Huss och hennes kollegor lägger ned all kraft i jakten på en mördare som inom loppet av några dagar har dödat två tonårsflickor. De upptäcker snart ett mönster, men tiden är knapp - fler flickor riskerar att falla offer för mördaren. 

Detta är den åttonde boken om Irene Huss, men för mig så är det första gången jag läser Helene Tursten. Jag tycker att boken är spännande och den har ett snabbt tempo så den går ganska snabbt att läsa. I vanliga fall gillar jag cold case, men i den här boken så fångar det riktigt inte mig. Jag tror att det kan bero på att man får följa två utredningar parallellt med varandra och då tycker jag att det blir för rörigt. Dessutom så är det många personer att hålla reda på.

Jag tyckte att boken var svår att komma in i, men efter 40 sidor så lossnade det. Jag tycker att Turstens språk är lite speciellt. Jag tycker att hon växlar både presens och perfekt och så använder hon mycket dem/dom så jag tycker det blir svårt att läsa den.

Trots detta så är boken bra. Hon tar upp mycket viktiga ämnen i boken som är väldigt aktuella. Till exempel så tar hon upp internet, att unga flickor så lätt kan lockas till att posera nakna framför okända män som de inte ens känner. Vem som helst kan gömma sig bakom nätet, en tonårig kille kan vara en gammal man. Nätet är både på gott och ont. Idag kan vi få tag på information bara genom en enkelt klick med datormusen  men det lurar så många faror ute på internet. Jag tycker att detta är ett viktigt ämne och jag tycker att ungdomar borde informeras mer om vad som döljer sig ute i cyberspace så att de kanske inte lockas in i farliga situationer.

Boktipsets estimerade betyg var 3,8, men jag ger boken en 3:a. 

2 kommentarer:

  1. Jag har länge varit sugen på att läsa Helene Turstens böcker, men har jag sett filmerna istället... tror det får räcka med dem...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte sett filmerna, kanske borde göra det :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...