17 maj 2013

Snablar!

Titel: Snablar!
Originalets titel: Suomalainen kärsäkirja (2005)
Författare: Arto Paasilinna
Översättare: Camilla Frostell
Antal Sidor: 223
Utgivningsår: 2006
Förlag: Brombergs
Läst: 10/4 - 16/4

 Första meningen: "Elefanten föds med snabeln först."

Strax efter det att elefantungen Emilia ser dagens ljus på en cirkus i Finland träder en ny lag i kraft: det blir förbjudet att hålla vilda djur i fångenskap! Elefantmamman säljs till Tyskland och djurskötaren Sanna Tarkiainen alias Lucia Lucander, förbarmar sig över den moderlösa och oönskade Emilia.
   Lucia ser ingen annan råd än att ge sig av till Ryssland, där inga EU-bestämmelser råder över de exotiska djuren, och försöka förtjäna sitt och Emilias uppehälle. De får snart sällskap och god hjälp av ryssen Igor, som lär upp Emilia till en kosackdansande elefant. Igor hyser dessutom planer på att äkta Lucia. 
   Efter många äventyr i Ryssland blir hemlängtan för stor för Lucia. Kosan ställs åter till Finland, varifrån det är tänkt att Emilia ska föras till Afrika - till sitt ursprung. Men vägen dit är mycket lång ... Lucia ger inte upp hoppet om att få Emilia till Afrikas savanner om de så ska gå halva vägen - åtminstone till Saima kanal för att därifrån kunna segla vidare. 

Den här är en riktig skrattfest! Den är så fantasirik, rolig och den har väldigt många otroliga händelser. Den är lätt att läsa, om man bortser från alla finländska namn och orter. Under hela läsningen fick jag bilder i huvudet som fick mig att brista ut i gapskratt. Tyvärr så är jag inte särskilt bekant med den finska geografin, det hade nog behövts för att fatta vilken strapats Emilia gav sig ut på.

Mellan alla skratten kan jag ana en kritik mot EU och alla konstiga bestämmelser, som att bananer inte får vara för böjda och att jordgubbarna varken får vara för stora eller för små. Det som gjorde boken lite extra rolig var att jag har en kompis som heter Emilia så jag tänkte hela tiden på henne när jag läste om elefanten.

Jag tycker den är perfekt att läsa om man har tråkigt och vill muntra upp sig själv lite grann. Jag kan tänka mig att den skulle vara perfekt som semesterbok eller en dag när det är riktigt risigt väder.

Boktipsets estimerade betyg var 3,1 men jag ger boken 3,0. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...