13 juli 2013

Bridget Jones Dagbok

Titel: Bridget Jones dagbok
Originalets titel: Bridget Jones´s Diary (1996)
Författare: Helen- Fielding
Översättare: Carla Wiberg
Serie: Bridget Jones #1
Antal sidor: 295
Utgivningsår: 1998
Förlag: Richters
Läst: 7/7 - 8/7

Första meningen: "60,7 kg (obs efter jul), alkohol 14 enheter (egentligen på två dagar eftersom 4 tim av festen var nyårsafton), cigaretter 22, kalorier 5424."Handling
Du är inte ensam om att oroa dig för baddräktsfiguren, falla för skitstövlar, äta för mycket choklad och dricka för mycket vin. Bridget Jones gör det också. I årets (1998) mest omtalade dagbok berättar Bridget om livet som 30-årig singeltjej i London. Om helvetet att aldrig hitta den rätte, eländet när hon väl träffar Honom, kampen att nå idealvikten, duster med besvärliga chefer, vänner hon inte skulle överleva utan. Ja, livet är ett elände; men härligt roligt i alla fall! 

Vad jag tycker
Jag lånade boken på ren impuls. Efter att ha läst en massa mörka berättelser, kände jag för något med lättsmält och då föll valet på ”Bridget Jones dagbok”. Boken är lättläst och galet rolig! Jag skrattade högt och levde mig verkligen in i boken. Bridget hamnar i väldigt skruvade situationer och jag vågade nästan inte läsa då, för jag var så orolig för hur det skulle gå för henne.

Språket är rappt, vasst och roligt, även fat jag kan ha lite svårt för alla förkortningar, ”blää” och ”yyyyl”. Jag vet att det är ett medveten val av Fielding, eftersom det ska vara en dagbok men jag stör mig ändå lite grann på det.

Boken är som gjord för sträckläsning. Om jag hade haft möjlighet hade jag suttit hela kvällen och natten för att läsa ut den, men det hade jag inte möjlighet till. ”Bridget Jones dagbok” har filmatiserats och jag skulle gärna vilja se filmen och jämföra den med boken.

Dessutom kan jag säga att jag verkligen är glad över att inte ha Bridgets mamma som min mamma! Hon verkar väldigt jobbig på så många sätt (lite grann som Janice i ”Vänner”).

Detta är en perfekt bok om man vill ha bra underhållning för stunden och skratta.

Jag ger boken 4.9.

Jag har inte läst något av denna författare tidigare.

2 kommentarer:

  1. Det var många år sedan jag läste Bridget Jones dagbok men jag tror att jag skulle gilla den lika mycket - eller tillochmed mer - idag :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kanske är så :) Får nog testa att läsa om den nån gång :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...