2 juli 2013

Om du får det här brevet

Titel: Om du får det här brevet
Originalets titel: The Postmistress (2010)
Författare: Sarah Blake
Översättare: Gabriella Andersson
Serie: -
Antal sidor: 335
Utgivningsår: 2013
Förlag: Bazar
Läst: 24/6 - 1/7

Första meningen: "Det var flera år efter att det hände, efter att jag hade återvänt från den lilla staden och kommit tillbaka hit till storstadens myllrande tomhet, som någon slängde ur sig en kommentar om andra världskriget och hur det hade gått - någon idiotisk anmärkning om klarhet och syfte - och jag stod emot frestelsen att fimpa min cigarett och få middagen att stanna upp."


Handling
Året är 1940. Europa slits i stycken av kriget, i USA lovar presidenten att inga amerikanska pojkar ska sändas till striderna.
Iris James, postmästare i den lilla staden Franklin på Cape Cod, levererar nyheter om kärlek och sorg, glädje och förluster till ortsbefolkningen. Hon känner till deras hemligheter, och hon bevarar dem. 
Den föräldralösa Emma Trask gifter sig med den unge läkaren i Franklin, och ser framför sig ett liv där hon aldrig mer behöver vara ensam.
Den till synes orädda radiotjejen Frankie Bard rapporterar från blitzens London. Hennes röst når över Atlanten, och försöker få de motvilliga lyssnarna att uppmärksamma bomberna som faller över London, natt efter natt. 


Vad jag tycker
Jag hade höga förväntningar på boken och hade hade föreställt mig boken som en fin kärleksroman utspelad under andra världskriget. Mina förväntningar infriades inte. Andra världskriget är en intressant tidsperiod och jag tror det är svårt att försöka leva sig in i hur vanliga människor levde då.

Jag tycker att omslaget är väldigt vackert, och i ärlighetens namn kanske det som lockade mig till att läsa boken. Jag är inte särskilt förtjust i språket, det går trögt, sakta och är riktigt tungläst. Början var riktigt seg och slutet likaså, men mitten var riktigt fängslande att läsa. Boken är väldigt sorglig,men förvirrande och jag tycker att kapitlen är på tok för långa.Jag gillar inte Frankie Bard, jag tycker hon är alltför modig och "på" och ibland tycker jag att hon är ganska dum.

Jag vill sååå gärna tycka om boken, men det går bara inte. Jag har en känsla av att boken kanske skulle passa bättre som film.

Boktipset hade inget estimerat betyg på den här boken, men jag ger boken 2.0.

Jag har inte läst något av denna författare tidigare.

2 kommentarer:

  1. Då tänker jag inte ge mig på den men omslaget var verkligen vackert :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med! Omslaget är jättevackert :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...