14 maj 2016

En orolig grav

Titel: En orolig grav
Originalets titel: A Dying Fall
Författare: Elly Griffths
Översättare: Gunilla Roos
Serie: Ruth Galloway #5
Antal sidor: 302
Utgivningsår: 2013
Förlag: Minotaur
Utläst: 29/4

Handling
Ruth Galloways gamle vän Dan Golding tror att ha  har gjort en sensationell upptäckt som kommer att förändra arkeologin för evigt. Fyndet rör den legendariske kung Artur och eftersom Ruth är specialist på skelettdelar ber han i ett brev om hennes expertutlåtande. Av Dans redogörelse framgår att han är rädd, men han hinner aldrig avslöja varför. När brevet nåt Ruth är Dan redan död. Innebränd i sitt hus och ytterdörren är låst utifrån.

Ruth får inbjudan från Blackpools universitet att undersöka Dans skelettfynd. Kort därefter mottar Ruth hotfulla sms. Det står klart att starka krafter med kopplingar till universitetsvärlden vill undanhålla något från offentlighetens ljus. Individer som är beredda att ta till hot och våld för att dölja vad som döljas kan.

Mina tankar
Jag har tyckt om alla andra böcker om Ruth Galloway som jag har läst och denna är inget undantag. Jag älskar verkligen den stämning som byggs upp i boken och hur mysterierna sakta löses av Ruth och Nelson. Jag försöker att inte läsa dessa böcker alltför ofta, eftersom jag inte vill behöva vänta så länge på att det ska ges ut nya böcker om Ruth.

I denna bok så reser både Nelson och Ruth av olika anledningar till Nelsons hemstad Blackpool. Ruth för att undersöka skelettfyndet och Nelson på en motvillig semester tillsammans med sin fru. I och med att handlingen förflyttas till Blackpool så fick man lära känna karaktärerna mer och deras komplicerade förhållande.

Boken har också många återkommande bikaraktärer och en av mina favoriter är just Cathbad som har en rätt så stor roll i denna bok. Överlag så kan jag säga att jag tycker om sättet som Griffiths beskriver sina karaktär, de är verkligen levande och mänskliga med fel och brister, precis som oss vanliga människor.

Jag är ju historieintresserad och arkeologi och historia verkar i vissa fall gå ganska mycket i hand med varandra och det gör att jag alltid tycker att själva arkeologibiten är intressant att läsa. Den här gången rör det kung Arthur och vem han egentligen var och var han kom ifrån.

Jag läser egentligen inte böckerna om Ruth på grund av morden/mysterierna utan jag läser mest för att jag tycker de är så mysiga och handlar om saker som jag själv tycker är intressanta. Just mordgåtan i den här historien lyckades jag inte räkna ut och det tycker jag alltid är ett plus.

Mot slutet av boken blir jag verkligen rädd för Ruths och Nelsons skull och de sista sidorna har jag verkligen hjärtat i halsgropen.

En orolig grav är ytterligare en mycket bra bok i serien och som vanligt så längtar jag redan efter mer Ruth och Nelson.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Flickan  under jorden
Janusstenen
Huset vid havets slut
Känslan av död

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.    

En orolig grav var den bok jag läste i Spänningsutmaningen i april.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...