28 maj 2016

Hästen och hans pojke

Titel: Hästen och hans pojke
Originalets titel: The Horse And His Boy (1954)
Författare: C.S. Lewis
Översättare: Birgitta Hammar
Serie: Narnia #3
Antal sidor: 173
Utgivningsår: 2004
Förlag: Bonnier Carlsen 
Utläst: 9/5

Handling
Detta är berättelsen om något som tilldrog sig i Narnia och Calormen och länderna däremellan på Guldåldern, då Peter den Store härskade i Narnia och hans bror och systrar var kung och drottningar under honom. 
Yttre faror tornar upp sig i söder. Det mäktiga kejsardömet Calormen hotar att uppsluka sina grannländer Arkenland och Narnia. Ska de bortrövade, hästen Bri och pojken Shasta, lyckas fly från det grymma Calormen, och varna kung Peter och hans syskon i tid? Ska det stora och goda lejonet Aslan, Narnias skapare, än en gång kunna inge Narnias invånare mod och kraft att stå emot de onda makter som hotar?


Mina tankar
Nu tycker jag det börjar kännas riktigt roligt att läsa Narnia! Nu börjar jag komma till de böcker som jag inte har någon förkunskap om och det känns riktigt spännande att allt som kommer senare i serien är sådant som jag inte vet så mycket om.

Precis som när det gäller de tidigare böckerna så är jag väldigt förtjust i illustrationerna som finns i boken och det att de talande djur som finns med skildras på ungefär samma sätt som människorna gör och att de ses som vanliga karaktärer i boken. Att de talar, tycker, tänker och har känslor är något som jag själv inte har stött på så mycket i andra böcker.

Även i den tredje delen så finns det tydliga kopplingar till kristendomen och den gudom som Aslan personifierar. För mig så tycker jag att det är rätt så intressant att försöka lista ut de paralleller som finns, kanske speciellt när det gäller Shastas historia.

Lewis har en väldigt speciellt berättarstil, jag har tyckt väldigt bra om den i tidigare böcker och så även i denna. Fast den känns på något sätt lite annorlunda nu, den är fortfarande riktad till läsaren men inte alls lika mycket som de två tidigare böckerna var och det blir mest bara små kommentarer till läsaren om olika saker. Språket tycker jag å andra sidan känns lite mer ålderdomligt än i de två första delarna, men det kan ju ha med översättningen att göra också. Men däremot så är jag väldigt förtjust i dialogerna, speciellt de dialoger mellan hästarna och Shasta.

Jag har uttryckt mitt missnöje tidigare om att man inte har fått lära känna karaktärerna så väl innan, men i Hästen och hans pojke tycker jag att man får lära känna de bättre och äventyret som de upplever är verkligen spännande. Dock upplever jag att slutet blir rätt så stressat och Lewis vill förklara så mycket som möjligt på de sista sidorna.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Min morbror trollkarlen
Häxan och lejonet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...