20 juni 2016

Veckans bokbloggsfråga - Vecka 25

Bild lånad av barnboksbloggen
Idag har jag jobbat en kortdag, det var verkligen skönt! Nu är jag faktiskt ledig i två dagar innan jag ska jobba hela midsommarhelgen så jag ska passa på att ladda batterierna. Efter jobbet var jag och handlade och sedan for jag hem lagade middag och testade faktiskt att baka bröd. Jag har inte hunnit smaka än, men det luktar då gott! Sen passade jag på att städa också, det behövdes verkligen och det känns alltid lite trevligare efteråt.

Nu är jag med andra ord rätt så trött och ska bara ta det lugnt resten av kvällen. Såg dessutom att veckans bokbloggsfråga hade dykt upp så jag hade tänkt passa på att svara på den nu.

Finns det några böcker som skildrar ditt yrke? Och finns det några böcker som du läst där du blivit nyfiken på ett helt annat jobb än det du jobbar med? Eller kanske någon bok som gjort dig totalt osugen på ett visst yrke? 

Jag jobbar som undersköterska, och det finns ju en mängd romaner som utspelar sig på sjukhus. Jag jobbar på ett äldreboende och trivs väldigt bra med mitt jobb. Jag har själv inte läst någon bok där mitt yrke skildras, men får något år sedan släpptes en bok som fick rätt så mycket uppmärksamhet: Jag ska egentligen inte jobbar här av Sara Beischer. Nu vet jag ju inte vad boken handlar om egentligen, men jag har för mig att det skapade en rätt stor debatt om hur vården på äldreboenden ser ut. Tyvärr tror jag ofta att det är de mindre bra exemplen som tas fram och man hör ofta på nyheter om boenden som har fått anmärkningar på att vården ej höll bra kvalitet. Alltför ofta tas det negativa upp och man får sällan höra om de bra exemplen, där de boende trivs och mår bra och har livskvalitet. Visst, det finns alltid saker som kan bli förbättras och arbetet utvecklas hela tiden.

Jag har ju läst en hel del deckare, och visst skulle man kanske vara lite intresserad av polis men att ständigt riskera sitt eget och andras liv känns inte så lockande. Däremot så verkar ju Ruth Galloway ha ett rätt så intressant jobb som rättsarkeolog. Och sen verkar det ju också rätt så härligt att få jobba med hundar som Rachel gör i Ensamma hjärtan och hemlösa hundar av Lucy Dillon.

8 kommentarer:

 1. skönt att höra att du gillar ditt arbete med äldre människor. det är ett mycket viktigt arbete. du har rätt i att det oftast är de negativa erfarenheterna som får publicitet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ett viktigt arbete, det är synd att arbetsvillkoren inte alltid är de bästa... Tycker att det borde rapporteras om det positiva också och inte bara det negativa, för det visar upp en orättvis bild av verkligheten.

   Radera
 2. Jag högaktar alla som jobbar inom vården!

  SvaraRadera
 3. Det är alltså inte bara jag som läser en hel del deckare och är intresserad av polisyrket. Men jag håller med dig om att jag samtidigt inte vill riskera varken mitt eller andras liv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är ett yrke som åtminstone jag inte vill ha men kan inte hjälpa att fantisera om det

   Radera
 4. I deckare så förekommer ju rätt många olika yrken känns det som. Men poliserna dominerar ju :-) Har du läst Karin Wahlberg? Hennes serie utspelar sig väl inom vården om jag minns rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst något av henne, men jag har planer på att göra det.

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...