4 juni 2016

Vindens skugga

Titel: Vindens skugga
Originalets titel: La Sombra del Viento (2001)
Författare: Carlos Ruiz Zafõn
Översättare: Yvonne Blank
Serie: De bortglömda böckernas gravkammare #1
Antal sidor: 479
Utgivningsår: 2005
Förlag: Norstedts 
Utläst: 15/5

Handling
Daniel Sempere är 10 år när hans pappa tar honom med till De bortglömda böckernas gravkammare i Barcelonas gamla stad. Där finner han romanen Vindens skugga av den bortglömde författaren Juliàn Carax, läser den under en natt och blir fullkomligt besatt av den och av dess mystiske författare. Sökandet efter svaren på alla gåtor som omger boken och dess författare kommer att prägla Daniels liv för all framtid. 

Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Juliàn Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels eget liv alltmer påminna om Juliàn Carax?
När Daniel till slut finner både kärleken och svaren på alla gåtor har läsaren fått ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.


Mina tankar
Detta är en författare som jag har varit nyfiken på länge och jag bara hört bra omdömen om hans böcker. Och äntligen har jag läst Vindens skugga! Jag är helt förundrad över boken och den måste vara den bästa boken jag läst hittills i år. Och jag kan redan nu säga att jag kommer läsa mer av Ruiz Zafón.

Jag är svag för böcker som handlar om böcker, och Vindens skugga genomsyras verkligen av kärleken för böcker och den kraft böcker har. Språket är så levande och fantasifullt och det är en ren njutning att läsa och dras med i historien.

Allting känns så levande och man ser verkligen allt framför sig. Man lär känna karaktärerna och dras verkligen med i deras öde. De är så välgjorda och skildras med sådan kärlek att det är omöjligt att inte bli berörd. Jag föll genast för Fermín och han blev min favorit, tillsammans med den mystiske Carax. Vänskapen mellan Fermín och Daniel är så fint beskriven och jag älskar deras dialoger.

Historien är verkligen helt fantastisk! Att få följa Daniels sökande efter Julián Carax är ett verkligt äventyr och jag finner inte ord för att beskriva hur vacker, romantisk och sorglig den är. Det är omöjligt att sluta läsa och jag ville hela tiden veta mer om Carax och vem han var och jag slukade verkligen sidorna.

Jag kan inte heller komma på att jag har läst någon bok som utspelar sig i Spanien tidigare och det känns väldigt exotiskt för min del att läsa Vindens skugga. Jag kan verkligen se alla gator och caféer framför mig och känna all doft och smak från Barcelona, trots att jag aldrig varit där. Ruiz Zafón skildrar staden på ett lite gåtfullt och mystiskt sätt och det bidrar verkligen till den trolska stämningen i boken.

Jag är så oerhört glad över att äntligen ha läst denna bok, det var verkligen en berättelse som tog mig med storm och som jag kommer komma ihåg länge. Och jag misstänker att Vindens skugga kommer bli en av mina favoritböcker!

Jag känner att jag inte riktigt finner alla ord för att kunna beskriva hur bra den är, men det enda jag kan uppmana er till är att läsa Vindens skugga!

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Carlos Ruiz Zafón ingår i min Boktolva 2016.
Med denna bok har jag besökt Spanien i En världsomsegling på 366 dagar.

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken.  

14 kommentarer:

 1. Åh vad kul att höra att den tog dig med storm! :) Vindens skugga är verkligen jättefin, älskar den där stämningen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh ja! Den är helt underbar! Vill verkligen läsa fortsättningen, men tänker vänta med den ett tag :)

   Radera
 2. Han är fantastiskt bra! Läs alla böckerna i serien och missa sedan inte hans böcker för yngre publik (?); Marina, Prince of Mist och The Whatcher in the Shadow.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tänkt läsa hans andra böcker också, men vill spara lite på de :)

   Radera
 3. Men... alltså jag måste läsa denna snart :)

  SvaraRadera
 4. Den här boken är verkligen bra. Så är även hans andra böcker! Kul att du ska läsa dem.

  SvaraRadera
 5. Den här boken är verkligen bra. Så är även hans andra böcker! Kul att du ska läsa dem.

  SvaraRadera
 6. Svar
  1. Jag vill vänta med att läsa hans andra böcker, för att de ska räcka lite längre :)

   Radera
 7. Zafóns böcker borde jag läsa snart. Jag har fyra stycken i bokhyllan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var som sagt den första jag läste av honom, men jag tror att hans andra böcker också är bra!

   Radera
 8. Jag har läst den och gillade den fast har inte läst något mer av författaren.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...