9 december 2017

Innan floden tar oss

Titel: Innan floder tar oss
Originalets titel: -
Författare: Helena Thorfinn
Översättare: -
Serie: -
Antal sidor: 444
Utgivningsår: 2012
Förlag: Norstedts
Utläst: 29/10

Handling
Sofia och Janne packar väskorna för att bosätta sig utomlands. Sofia har höga ambitioner för sitt nya jobb som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Janne ställer motvilligt in sig på att vara medföljande man och ta hand om hem och barn.

Samtidigt mördas en ung kvinna, Mukta, av sin man i en liten by långt ute på landsbygden. Hennes småsystrar flyr till Dhaka för att undvika att giftas bort med åldrande män.

Mötet med verkligheten i Dhaka blir lika omtumlande för svenska Sofia och Janne som för flickorna från byn och deras tillvaro vävs snart samman med de unga systrarnas. Deras förutsättningar är helt skilda men var och en drivs av sin övertygelse, sina mål och drömmar. Sofia stöter snart på hinder i sitt arbete med jämställdhetsfrågor och byflickorna upptäcker att de kan tjäna egna pengar.


Tankar om titel och omslag

Titeln anspelar på landet och vad som kan komma att hända det, så det är en kreativ och intresseväckande titel. Omslaget är lagomt exotiskt och grindarna får mig att bli nyfiken.

Mina tankar om boken
Det tog väldigt lång tid för mig att läsa klart boken, en hel del kan bero på att jag har haft tankarna på annat håll, men också på att det var en bok som jag stundtals fick kämpa med. Själva temat och miljön är riktigt intressant, men det är bitvis en tung bok att läsa och det är mycket om politik och bistånd att försöka sätta sig in i.

Innan floden tar oss har flera olika trådar, dels den som handlar om Sofia och Janne som par som lämnar Sverige för Dhaka, dels Sofias arbete som biståndsråd på ambassaden och dels om de två unga flickorna Mina och Nazrin. Personligen tyckte jag det blev lite tråkigt i längden att läsa om Sofia och Janne, det var betydligt mer givande att få läsa om de unga flickorna och hur kvinnors situation kan se ut i Bangladesh. Att läsa om hur de behandlas som slavar och anses vara männens egendom är skrämmande och det fick mig också att tänka en del på jämställdheten och hur ofta är något som vi tar för givet.

Jag kan också ha läst denna vid fel tillfälle, men jag tycket den var lite för tung och seg för min smak. Man får absolut en trovärdig inblick i hur livet i Bangladesh kan se ut för olika grupper av människor, men det blev för mycket politik för att jag verkligen skulle uppskatta den. Som sagt tyckte jag det var riktigt intressant att läsa om flickorna, och jag tror att om en större del av boken hade handlat om dem så hade jag kanske också tyckt att boken var mer intressant.

Innan floden tar oss ger en intressant inblick i ett främmande land och den problematik som finns där, och jag är öppen till att läsa fortsättningen också.

3 bra saker med boken: belyser kvinnornas situation, livet i Dhaka och karaktärerna Nazrin och Mina.

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som skrivit om boken är Lottens bokblogg, Feministbiblioteket och Litteraturmagazinet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...