7 december 2017

Problemet med får och getter

Titel: Problemet med får och getter
Originalets titel: The Trouble with Goats and Sheep (2016)
Författare: Joanna Cannon
Översättare: Klara Lindell
Serie: -
Antal sidor: 350
Utgivningsår: 2016
Förlag: Louise Bäckelin förlag
Utläst: 26/10

Handling
En återvändsgata i en förort i East Midlands i England, 1976. Mrs. Creasy har försvunnit och hela gatan surrar av viskningar och rykten. Grannarna skyller hennes plötsliga försvinnande på den intensiva värmeböljan, men tioåriga Grace och Tilly är inte lika övertygade, utan bestämmer sig för att ta saken i egna händer.

Den energiska, livfulla Grace och den tystlåtna, tankfulla Tilly inspireras först av den lokala kyrkoherden till att söka Gud efter svar, och knackar sedan dörr på jakt efter ledtrådar. Det visar sig att alla på gatan tycks ha något att dölja, skäl till att inte riktigt passa in. Men efter hand börjar de avslöja sina hemligheter, sådant som de två amatördetektiverna aldrig hade kunnat föreställa sig.

I det eviga sommargasset börjar så grannarnas liv stegvis uppdagas, och en egendomlig historia, full av svek och lögner, kommer i ljuset.


Tankar om titel och omslag

En väldigt ovanlig och fantasifull titel som gjorde mig väldigt nyfiken. I efterhand måste jag säga att det är en riktigt passande titel.

Mina tankar om boken
I en grupp på Goodreads skulle vi läsa den här boken i oktober och jag bestämde mig för att haka på. Jag hade inte alls hört mycket om den i förväg, men under läsningens gång såg jag fler och fler inlägg om den och blev mer och mer nyfiken.

I mitt tycke är detta en bok som man inte ska veta alltför mycket om innan man börjar läsa den, jag tror att den är bättre om man får upptäcka allt i takt med att man läser. För det första så gillar jag verkligen huvudkaraktärerna Grace och Tilly, de är riktigt modiga och jag gillade helt enkelt att läsa om dem. Det är ganska så många karaktärer att hålla rätt på, och det tog ett tag innan jag räknade ut hur alla hörde ihop, men läsningen flöt hela tiden på bra och jag gillar sättet den var uppbyggd på och hur vissa händelser hakade i varandra. Jag hade däremot uppskattat en karta över hur karaktärerna bodde i området, tror att det hade hjälpt en del, speciellt i början.

Problemet med får och getter är riktigt snyggt skriven, och framförallt hur man redan från börjar anar att människorna döljer sina egna hemligheter och hur de sakta börjar föras upp till ytan på grund av att Margaret Creasy försvinner.

Det är också lätt att leva sig in i den miljö som Cannon målar upp och se allting framför sig. Det är trivsam bok att läsa och för min del var det omöjligt att räkna ut hur allt hängde ihop, och jag uppskattar att man på slutet inte heller skrivs på näsan, utan får räkna ut det själv.

Problemet med får och getter är en svår bok att genrebestämma, det är dels en uppväxtskildring och dels en kriminalroman men det handlar om så mycket mer också.

3 bra saker med boken: uppbyggnaden, karaktärerna och tempot

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Här kan ni läsa en smakebit ur boken.

Andra som bloggat om boken är Stories from the city, Mitt bokintresse och Just nu - just här.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...