6 mars 2018

Nyfiken på: Koka björn

Handling
Det var prosten som gjorde fyndet. En bra bit ute i det sviktande kärret gav han ifrån sig en genomträngande busvissling, som han lärt sig under sin tonårstid i Kvikkjokk. Jag skyndade mig genast åt hans håll. Vattnet var kolsvart, över ytan stack en stör upp. Prosten grep tag och vickade på den. I det mörka slammet vajade något ljust, något som liknade hö. Sedan, till min outsägliga fasa, insåg jag att det var hår.

Det är sommaren 1852 i byn Kengis i nordligaste Sverige. Prostens andliga väckelse drabbar samer och tornedalingar med oanad kraft. Samtidigt försvinner en vallpiga i de djupa skogarna. Snart drar folket ut i jakten på den slagbjörn som man tror härjar. Men prosten fruktar att det är en långt värre dråpare som går lös. Tillsammans med samepojken Jussi finner prosten spår av den ondska som tränger sig allt närmare prosten och snart hotar att krossa hela väckelsen.


Varför jag vill läsa den
För ett tag sedan hörde jag en intervju med Mikael Niemi om denna bok och jag blev genast nyfiken på den. Jag har aldrig läst något av denna författare, men jag inbillar mig att jag ska tycka om hans böcker. Sedan är titeln väldigt annorlunda och väcker också mitt intresse. Att den dessutom utspelar sig på 1800-talet i Norrbotten gör inte saken sämre, då jag gillar att läsa böcker som utspelar sig högre upp i landet.

4 kommentarer:

 1. Den är jag också nyfiken på, eller Nemis böcker i överlag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag också, har aldrig läst något av honom.

   Radera
 2. Den är jag också nyfiken på :)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...