17 augusti 2019

Harem: en sann historia

Titel: Harem: en sann historia
Originalets titel: Some Girls: My Life in a Harem (2010)
Författare: Jillian Lauren
Översättare: Tove Janson Borglund
Serie: -
Antal sidor: 355 
Utgivningsår: 2011
Förlag: Nona
Utläst: 31/7

Handling
Jillian är 18 år när hon tillsammans med ett fåtal utvalda kvinnor får erbjudandet att åka till Brunei för att leva och bo hos sultanens yngste bror, prins Jefri. Den stora summa pengar hon erbjuds för två veckor i ett palats är lockande nog för att få den äventyrslystna teaterstudenten Jillian, som har en tuff tid bakom sig som strippa och eskortflicka i New York, att ta chansen.

Väl på plats möts hon av ett äkta harem och ett överflöd av festligheter, lyx och intriger. Men det visar sig snart att prinsen, som spenderar en förmögenhet i form av juveler och flärd på sina kvinnor, inte är sen med att utnyttja den makt han har över dem.

De två veckorna blir till ett år, och Jillian blir alltmer involverad i en ondskefull kamp om prinsens uppmärksamhet.


Tankar om titel och omslag
Jag gillar omslaget till den inbundna boken, den känns precis som bokens innehåll ganska exotiskt. Och så gillar jag det guldiga typsnittet.

Mina tankar om boken
När jag tillsammans med Camilla skulle läsa en bok från Brunei fanns det inte så mycket att välja på. Till slut upptäckte vi denna och den handlar ju även lite grann om landet och den kultur som finns där.

Det är en jättesvår bok att bedöma när man ändå betänker att det är självupplevt. Det känns som om det är en helt annan värld Lauren befinner sig i, trots att den ändå utspelar sig i modern tid. Vidare börjar man också fundera över hur män med makt och pengar tillåts att behandla andra.

I boken beskrivs författarens liv och uppväxt som adopterad, men också hur hon hamnar i sexbranschen. Jag tycker det är intressant att hon inte skyller ifrån sig och står för det hon gjort, både bra och dåliga saker.

Förutom att få en liten inblick i landet Brunei och de mäktigaste familjerna är det också intressant att följa hennes jakt efter svar om sin mor och varför hon hamnat i dessa situationer.

3 bra saker med boken: inblick i ett annat sorts samhälle, ärlig, relation till föräldrar

Betyg: 3/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...