31 augusti 2019

The Hate U Give

Titel: The Hate U Give
Originalets titel: The Hate U Give (2017)
Författare: Angie Thomas
Översättare: Amanda Svensson
Serie: -
Antal sidor: 446
Utgivningsår: 2017
Förlag: Natur & Kultur
Utläst: 4/8

Handling
Sextonåriga Starr Carter lever i två världar: den fattiga förorten där hon bor och den fina privatskolan inne i stan. Ingenstans kan hon vara hela sig själv i orten måste hon tona ner sina ambitioner och i skolan måste hon tona ner sin attityd och sitt sätt att prata. Hennes tillvaro krossas när hon blir ensamt vittne till hur polisen skjuter ihjäl hennes barndomsvän Khalil. Trycket på Starr är hårt, både från polisen och från orten som kräver rättvisa och upprättelse för Khalil. Men även från de som inte vill att Starr ska vittna och de är tydliga med vad hennes vittnesmål skulle innebära. Vad Starr än väljer kommer det att få enorma konsekvenser för såväl hennes eget liv som människorna hon vuxit upp med.

Med en stark berättarröst gestaltas Starrs värld, som är full av konflikter men också full av kärlek. Träffsäkert beskrivs vardagsrasismen i skolan, Starrs alltmer ansträngda förhållande till sin vita pojkvän och sin kärleksfulla familj, vars liv inte värderas högt av samhället i stort.


Tankar om titel och omslag
Jag tycker det är bra att den svenska utgåvan fått behålla den amerikanska originaltiteln. Jag är inte så jätteförtjust i omslaget, det lockade mig inte till läsning.

Mina tankar om boken
Detta är en bok som jag hört otroligt mycket bra om, vilket nog också gjort att jag dragit mig lite för att läsa den. Sen handlar den också om väldigt tunga och allvarliga ämnen.

Det tog ganska lång tid att komma in i boken och överlag tycker jag att den är ganska tungläst för att vara en bok som marknadsförs till unga vuxna.  Att historien som berättas är intressant och viktig går inte att komma ifrån, men för egen del kunde jag inte läsa så stora sjok i taget. Det är en bok som måste få ta lite tid att läsa.

Jag tycker att de gjort ett bra arbete med översättningen. Språket känns annorlunda och de har också behållit en del engelska slanguttryck och liknande. Det tog ett tag att vänja sig vid språket.

Starr är en intressant karaktär att följa, framförallt när hon brottas med hur hon ska göra efter skjutningen hon varit vittne till. Att följa både Starr i sitt bostadsområde, men även på den vita skolan gör att Starr växer och blir en komplicerad karaktär med många sidor. Sedan tycker jag också det är intressant att få ta del av andra karaktärers livsöden som bor i samma område som Starr.

Trots att boken tar upp allvarliga och jobbiga ämnen så finns det en väldig värme i boken. Detta märks framförallt när Starr umgås med sin familj, men även kompisar. Trots att många lever i ett fattigt och eftersatt område finns det mycket omtanke om och för varandra.

The Hate U Give är en stark och berörande bok och det är en bok som även vuxna kan läsa med stor behållning.

3 bra saker med boken: viktiga ämnen, Starr och berörande

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...