17 juni 2013

Boken om Joe

Titel: Boken om Joe
Originalets titel: The Book of Joe (2004)
Författare: Jonathan Tropper
Översättare: Erik MacQueen
Antal sidor: 368
Utgivningsår: 2012
Förlag: Gilla Böcker
Läst: 13/6 - 16/6

Första meningen: "Bara några knappa månader efter mammas självmord gick jag in i garaget på jakt efter min baseballhandske och påträffade Cindy Posner på knä i full färd med att utföra fellatio på min storebror Brad."

Joe Goffman är 34 år och har gjort sig en förmögenhet på sin debutbok, Bush Falls. Det är en utlämnande, självbiografisk roman om hans uppväxt, som inte bara blottar hans innersta hemligheter, utan också avslöjar allt han vet (och inte vet) om alla andra i den lilla staden där han växte upp. Detta har inte oroat Joe, inte ens efter att boken filmatiserats med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, eftersom han inte varit i sin hemstad på 17 år. När hans far får en stroke tvingas Joe återvända, och vid sidan av baktalande basketcoacher och hämndlystna gamla klasskamrater återser han också sin familj, sin bästa vän och sitt liv kärlek.

Min mamma läste den här före mig och hon var inte speciellt förtjust i boken. Jag var rädd att jag skulle tycka likadant, men som tur var så gjorde jag inte det. Jag gillar stora delar av boken, men vissa delar känns överflödiga och jag irriterar mig på några karaktärer.

Språket är lätt och följsamt och jag tycker att boken är filmisk på något sätt. Skulle i alla fall vara intressant att se hur boken gör sig på film. Jag gillar hur han beskriver karaktärerna och deras relationer. Det känns som om det är mitt i prick, eller hur jag nu ska uttrycka det. Boken är allvarlig och sorglig, men den innehåller ändå en stor portion humor så man småskrattar ibland.

Men det finns några saker som jag tycker är ganska irriterande. För det första så har jag svårt för Lucy Haber, som är mamma till Joes kompis Sammy. Jag förstår mig bara inte på henne! Överlag tycker jag att han beskriver karaktärerna på ett bra sätt, men jag tycker att kvinnorna bara blir objekt istället för personer. Det tycker jag är synd.

Jag slås av hur konstig staden Bush Falls är, den har en speciell rangordning och har svårt att tolerera personer som är annorlunda. Det är lite ledsamt att se hur den attityden och de åsikterna kan förstöra människornas liv så grundligt.

I alla fall tycker jag boken är bra, men den når inte riktigt toppbetyg på grund av hur han skildrar kvinnorna i boken. Vi lever ändå på 2000-talet!

Boktipsets estimerade betyg var 4,6 men jag ger boken 4.0.

Detta var den första boken jag läste av Jonathan Tropper.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...