10 juni 2013

Tematrio: hembygdsläsning

Lyrans tematrio denna vecka handlar om hembygden. Lyran vill att vi ska berätta om tre bra texter/författare från er hembygd. Definiera hembygd så vitt eller snävt ni vill. Blev bara två den här gången, men författarna kommer från min hembygd, Dikanäs med omnejd i Lappland. 

1. Jag bor ju i en väldigt liten by, men tro det eller ej vi har en författare där också. Nu vet jag inte om han är så jättekänd, men Björn Löfström fick Norrlands litteraturpris 2012 för romanen Babels torn i Bojtikken. Den utspelar sig i just byn som heter Bojtikken, men egentligen är det min hemby Dikanäs som skildras. Mina föräldrar har läst boken och som jag minns det så tyckte de att den var bra. Särskilt min pappa, eftersom han kände igen många personer, även om de hade fått andra namn. Jag har själv inte läst boken, men funderar på att göra det. Boken handlar om delikatessfabrikör Lövgren som är ledare för Bojtikkens kommunistiska arbetarekommun, Sture som 1960 slår rekord i myggjagaråkning efter postbuss och Paulina Påfågel som hamnar i tidningen. Allt detta skildras av den nio-årige pojken som byggt världens högsta koja.

2. Marsfjällets skugga  av Bernahard Nordh. Just denna bok utspelar sig i Vilhelmina, 10 mil från min hembygd. Det är en roman som påminner om Jack Londons äventyrsromaner där vildmarken är i fokus.Bernhard Nordh berättar insiktsfullt och kärnfullt om Lars Pålssons vedermödor. I detalj beskrivs Pålssons strävan efter att överleva i vildmarken. Familjen levde på vad naturen kunde erbjuda. I tider var det inte mycket mat man kunde få av skogen och sjöarna. För att få tag på verktyg och jaktredskap var Pålsson tvungen att jaga vilda djur och sedan bege sig till den närmsta staden Åsele för att idka byteshandel. Bernhard Nordh skrev många böcker, men detta är kanske en av de mest kända i mina trakter. Jag har själv inte läst den, men min pappa försöker tvinga på mig boken så nån dag kanske... 


8 kommentarer:

 1. Roligt, aldrig hört talas om ngn av dem!

  SvaraRadera
 2. Roligt med författare från Lappland. Det blir som en resa runt Sverige med den här tematrion. Bernhard Nordh tror jag fanns i mitt barndomshem. Denna verkar spännande. Min tematrio hör hemma i Malmö. Gullberg, Lundberg och Svensson.

  SvaraRadera
 3. Kul med berättelser från sin egna by.

  SvaraRadera
 4. Bernhard Nordh är ett namn jag stötte på ofta i min ungdom, när jag gick fram som en gräshoppa i mammas bokhylla :)

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig hört talas om någon, men det var intressant.
  Mia

  SvaraRadera
 6. Bernhard Nordh läste jag som ung, de var dramatiska!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...