20 juni 2013

De dödas bok

Titel: De dödas bok
Originalets titel: Book of the Dead (2007)
Författare: Patricia Cornwell
Översättare: Eva Larsson
Serie: Kay Scarpetta (del 15)
Antal sidor: 419
Utgivningsår: 2009
Förlag: Norstedts
Läst: 16/6 - 19/6

Första meningen: "Man kan höra vatten skvalpa i det grå, mosaikprydda karet som är nedsänkt i det tegelbruna golvet."

Rättsläkaren Kay Scarpetta och förre FBI-profileraren Benton Wesley kallas till Rom för att hjälpa den italienska polisen vid utredningen av ett sällsynt brutalt mord. Den döda är en sextonårig amerikansk tennisstjärna.

Man finner inte många spår efter gärningsmannen, men de som finns leder till Bari, till Venedig, till Irak och till ett litet barn som påträffats vid kusten i South Carolina, i närheten av Scarpettas nya laboratorium. Flera liknande mord följer och hon ställs inför sin största utmaning hittills i arbetet med att lösa fallen.

Först och främst måste jag säga att jag gillar omslaget på boken så den kändes nästan extra spännande att läsa. Boken är lättläst och spännande, så ibland glömde jag nästan bort att andas. Det här är den 15:de boken om Kay Scarpetta och det märks, eftersom jag inte har läst boken i ordning och har koll på tidigare händelser och karaktärer. Fast genom uteslutningsmetoden lyckas jag lista ut en hel del. Så om jag ska läsa fler böcker om Scarpetta ska jag läsa dem i ordning för att få bra koll. Trots det så gillar jag ändå de flesta karaktärerna, förutom Pete Marino och doktor Self.

Det som jag inte tycker om är alla termerna för att kunna undersöka ledtrådar, men på nåt vis är det ända intressant. En sak som jag tycker är annorlunda med den här boken är att man vet vem som är mördaren från början, men jag hade tyckt det hade varit ännu mer spännande om man inte visste det. Dessutom finns det ganska mycket skrivet med kursiv stil i boken, det är flera sidor, och jag tycker det är ganska jobbigt att läsa längre texter. Ytterligare en sak som jag inte riktigt fattar är titeln på boken. Jag tycker inte att den passar boken riktigt.

Boken är lättläst och grymt spännande, men om man verkligen vill ha behållning av boken tycker jag att man ska läsa böckerna i ordning.

Boktipsets estimerade betyg var 3.8 men jag ger boken 3.5.

Jag har tidigare läst Rovdjuret av samma författare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...