30 juni 2013

En smakebit på söndag: Om du får det här brevet


I måndags började jag mitt sommarjobb på äldreboendet, så i veckan har jag inte hunnit med särskilt mycket läsning. Men jag hoppas att jag kommer kunna läsa mer till veckan.

Nu är det söndag och det är återigen dags för en smakebit på söndag hos Flukten fra virkeligheten. HÄR finns fler smakebitar. Utmaningen är att man ska dela med sig av vad det är man läser för tillfället. Just nu läser jag Om du får det här brevet av Sarah Blake och har hunnit lite mer än halvvägs. Jag vill gilla boken, men språket och tempot är lite väl segt för min smak, men jag tänker hoppas att den blir bättre för den utspelar sig under en intressant tidsperiod: andra världskriget.

Året är 1940. Europa slits i stycken av kriget, i USA lovar presidenten att inga amerikanska pojkar ska sändas till striderna.
Iris James, postmästare i den lilla staden Franklin på Cape Cod, levererar nyheter om kärlek och sorg, glädje och förluster till ortsbefolkningen. Hon känner till deras hemligheter, och hon bevarar dem. 
Den föräldralösa Emma Trask gifter sig med den unge läkaren i Franklin, och ser framför sig ett liv där hon aldrig mer behöver vara ensam.
Den till synes orädda radiotjejen Frankie Bard rapporterar från blitzens London. Hennes röst når över Atlanten, och försöker få de motvilliga lyssnarna att uppmärksamma bomberna som faller över London, natt efter natt. 
Om du får det här brevet är berättelsen om tre oförglömliga kvinnor, om förlorad oskuld, och om vad som sker när de vi älskar lämnar oss.Jag har valt ut ett stycke som handlar om blitzen i London. Smakebiten kommer från sidan 155.
Den tionde maj regnade hundra bomber i minuten ner över London under fem timmar i sträck och det var den enskilt mest förödande natten under blitzen. Bränder exploderade överallt på samma gång och då det under de tidigare nätter hade funnits små fickor av lugn, hörn av frid, kunde dånet från himlen den här natten göra en galen. Parlamentet, Big Ben och Westminster Abbey träffades och oräkneliga hus sprängdes i bitar.

20 kommentarer:

 1. Tusen takk for smakebiten:) Leste denne i fjor en gang og likte den men som du sier så var den tidvis litt "tung" å lese pga lange setninger synes jeg å huske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas att den tar sig mot slutet :)

   Radera
 2. Jag har nog hört talas om den här boken tidigare, men nu när du säger att den är seg så tror jag att jag låter den vara. Men det är definitivt en intressant tidsperiod.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmh, tidsperioden är intressant och jag tror det är det som gör att jag ändå läser boken.

   Radera
 3. Tack för smakebiten. Detta var en okänd bok och författare för min del.

  SvaraRadera
 4. Sarah Blake har jeg ikke lest noe av ennå, så takk for tips og smakebit :)

  SvaraRadera
 5. Vilken vacker framsida, bara den får mig att vilja läsa boken :) synd att språket och tempot är segt för den låter ganska intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, håller med dig! Nog är omslaget väldigt vackert...

   Radera
 6. Denne har jeg lest. Jeg likte den ganske bra, men der var deler av den jeg ikke likte. Håper du liker den! Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma! Nog var vissa delar bättre än andra.

   Radera
 7. Har hört talas om denna! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 8. Den här boken låter väldigt intressant. Tack för tipset!

  SvaraRadera
 9. Er enig i det noen skriver at den er både bra og litt tungt skrevet. Men stort sett en grei bok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mmh, den var inte riktigt i min smak :)

   Radera
 10. Denne har jeg lest, men den var ikke heeeelt min greie. :) Takk for smakebiten!

  SvaraRadera
 11. Jag läste den på engelska för två år sedan. Tyckte om den, men inte som jag trodde jag skulle göra, det var väldigt mycket ord...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig det. Det kanske var lite skillnad att läsa på originalspråk och att läsa översättningen.

   Radera
 12. Den boken har jeg lest vekslende anmeldelser om. Har den på leselisten og er spent på om jeg kommer til å plukke den med meg noen gang. Liker da historien, virker interessant:) Fin smakebit! Ha en fin kveld!:)

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...