9 juni 2013

En smakebit på söndag: Den sista vintern


Den här långhelgen har jag hunnit läsa ganska mycket, åtminstone både i torsdags och fredags. Dessutom har jag hunnit med vedklyvning, lite traktorkörning och tunnbrödsbakning.  Idag ska jag nog sätta mig ute i solen, verkar bli väldigt bra väder idag. Nu längtar, längtar jag till sommarlovet på tisdag. Då blir det läsning!

Nu är det ju söndag och dags för en smakebit på söndag hos Flukten fra virkeligheten. Utmaningen är att man ska dela med sig av vad man läser. HÄR finns fler smakebitar. Igår började jag läsa Den sista vintern av Åke Edwardson och jag kan inte säga att jag är överförtjust än. Jag tycker språket är krångligt att hänga med i, men vi får se hur det hela utvecklar sig.

Det är december i Göteborg, en fruktansvärt vacker december i början av en fruktansvärt vacker vinter. En polispatrull kallas i den tidiga morgonen till en våning i Vasastan efter ett larm. De finner en man i svår chock. Hans sambo ligger död i dubbelsängen. Sannolikt är det han som gjort det. Inom några dagar sker ett identiskt mord: en polispatrull i den tidiga morgonen, en kvävd kvinna, hennes man bredvid, en vacker våning i Vasastan. Mot sitt nekande grips också den här mannen. Nu handlar det bara om att förhöra fram sanningen. 
Men en ung polisassistent har sett något i de båda lägenheterna som inte släpper hennes tankar. 
Någonting som inte stämmer. 
Någonting som komplicerar den i förstone svartvita bilden av offer och gärningsmän. Hon går tillbaka, in i den livsfarliga mardrömmen. 


Smakebiten kommer från det första kapitlet, sidan 20.
De var nere. De gick ut genom portarna. Ljuset steg över Ullevi. Det skulle blir en vacker dag, en vinterdag. De få bilarna närmast entrén var överdragna med frost. Det såg ut som grå hud. Hon ryste till. Det var inte bara kylan. Hon såg kvinnans ansikte framför sig. Madeleine. Det var så fridfullt. Hade hennes död varit fridfull? Hade hon kämpat mot när han tryckte kudden över henne? Hade hon vaknat? Hade hon sovit? 


16 kommentarer:

 1. Jag har tyckt jättemycket om Edwardsons böcker om Winter, men så ger de mig också en hel del hemlängtan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta är första boken jag läser av honom, synd bara att det är sista delen i en serie. Tänker nog ändå försöka läsa de andra böckerna i serien också :)

   Radera
  2. Edwardson har faktiskt "återupplivat" Winter, det har kommit en elfte bok, Hus vid världens ände :)

   Radera
 2. Tänk att jag fortfarande inte läst något av Edwardson, trots att jag tror att jag skulle gilla hans böcker. Måste ta tag i detta... ;)

  SvaraRadera
 3. Har lest lite fra denne forfatteren. Synd å høre språket ikke er så bra. Har han da på leselisten min, så jeg skal en dag kaste meg over bøkene hans. Kos deg videre på denne søndagen! Takk for smakebiten!:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varsåod! Jag tror att jag kommer vänja mig vid språket, även om det kanske tar ett tag :)

   Radera
 4. Vad spännande saker du hunnit med i helgen!
  Det var länge sen jag läste något av Edwardson, och jag var väl inte helfrälst på hans böcker heller eftersom jag slutade läsa...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Enig med Lotte: Bake flatbrød, kappe ved og kjøre traktor- for en herlig helg!

   Kos deg med lesningen i den kommende sommerferien så håper jeg du får lest den ferdig selv om den ikke lover så godt foreløpig.

   Radera
  2. Jag ska försöka läsa den här, men sen ser jag fram emot sommarläsningen! :)

   Radera
 5. Høres ut som en spennende langhelg, og lesingen! God søndag videre :)

  SvaraRadera
 6. Dette var en ukjent forfatter for meg!Tusen takk for smakebiten og ha en fin søndag:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detsamma. Edwardson är ny för mig också :)

   Radera
 7. Jag tror att jag skulle bli tokig efter ett tag om alla meningar är sådär korthuggna. Tycker om variation i meningslängderna.

  Tack för smakbiten, i alla fall :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tycker jag också om. Förhoppningsvis så vänjer jag mig vid språket, även om det inte är lysande :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...