23 juni 2013

Jane Austen-klubben

Titel: Jane Austen-klubben
Originalets titel: The Jane Austen Book Club (2004)
Författare: Karen Joy Fowler
Översättare: Sofia von Malmborg
Serie: -
Antal sidor: 259
Utgivningsår: 2005
Förlag: Prisma
Läst: 20/6 - 21/6

Första meningen: "Jocelyns egen Jane Austen skrev underbara romaner om kärlek och uppvaktning, men gifte sig aldrig."

Jane Austen-klubben är Jocelyns idé. Själv brukar hon föredra sina hundar framför människor, men bestämmer sig trots det för att samla sex personer, fem kvinnor och en man, för att en gång i månaden diskutera Jane Austens böcker. Men det blir i stället sina egna liv de pratar mest om under de sex månader de möts: äktenskap testas, kärleksaffärer inleds, ungdomssynder avslöjas och livsdrömmar blottläggs.
   Sylvias man har lämnat henne efter 32 års äktenskap och tre barn. Prudie närmar sig 30, är fransklärare och lyckligt gift, men drömmer om sex med andra män. 60-åriga Bernadette tycker att hon är gammal nog för att få uppföra sig som hon vill, medan Sylvias dotter, den vackra, äventyrliga Allegra har slutat att tala med sin älskarinna. Och Grigg, klubbens enda man, är distanserad och verkar mest intresserad av datorer.
   Tillsammans utgör de en udda grupp människor i Kalifornien som inte vet mycket om varandra när bokcirkeln bildas. Men långsamt avslöjas alltmer om deras liv och innersta önskningar och de mest oväntade relationer uppstår. 

Detta är en kort, lättläst bok som inte kräver speciellt mycket av läsaren. Förutom lite kunskap om Jane Austen, men i slutet av boken finns det fakta om hennes romaner och kända personers reaktioner om hennes romaner. Jane Austen har en väldigt stor del i boken och jag får verkligen lust att läsa hennes böcker. Hittills har jag bara läst Stolthet och fördom och Emma

Jag gillar hur Fowler beskriver sina karaktärer och det vardagliga livet med upp- och nedgångar.  Hon har skildrat karaktärerna med mycket värme och humor. Språket är ganska vardagligt, vackert och enkelt, ibland nästan för enkelt, men det gör inte så mycket. Boken är nästan för söt och det kan jag bli lite irriterad på. Ibland blir hoppen mellan dåtid och nutid otydliga, så man för försöka hända med. Jag kan inte heller säga att jag är så förtjust i omslaget och att hela boken är rosa och röd. 

Jane Austen-klubben är en fin, lättläst liten bok om sex udda människor som träffas. Boken väcker inte särskilt mycket eftertanke, men är perfekt underhållning för stunden.

Jag ger boken 3.8

Jag har inte läst något av denna författare tidigare. 

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...