23 maj 2015

Svart som natten

Titel: Svart som natten
Originalets titel: Raven Black (2006)
Författare: Ann Cleeves
Översättare: Jan Järnebrand
Serie: Shetlandskvartetten #1
Antal sidor: 382
Utgivningsår: 2006
Förlag: Albert Bonniers förlag 
Utläst: 13/5

Första meningen: "Klockan var tjugo minuter över ett på nyårsdagens morgon."

Handling
Det är en kall januarimorgon och staden Ravenswick på Shetlandsöarna ligger under ett djupt täcke av snö. Den ensamstående mamman Fran Hunter har just lämnat sin dotter i skolan. Hon är på väg hemåt när blicken plötsligt dras till de svarta korparna som cirklar över ett underligt bylte ute på fältet. Det visar sig vara en ung kvinna, strypt med sin egen halsduk. Fran känner igen henne som den nyinflyttade grannflickan Catherine Ross.

Bland invånarna sprid nyheten om mordet blixtsnabbt och rykten om att stadens ensling Magnus Tait är inblandad i mordet börjar florera. När kommissarie Jimmy Perez ignorerar ryktena och istället börjar kartlägga vad som egentligen hänt sprider sig misstankarna vidare och lägger sig som en skugga över den lilla staden. Grannarna kastar illvilliga blickar på varandra och för första gången låser man sin ytterdörr. Alla känner alla - men en av dem är en mördare. Vem?

Mina tankar
Detta är den första delen i Shetlandskvartetten, men tyvärr har jag läst både Rött Stoft och Blå gryning innan så jag vet lite vad som kommer att hända senare. Jag försöker bli mer noggrann med att jag ska börja läsa serier från början och inte hoppa över delar.

Jag tyckte verkligen om Svart som natten! Nu fick jag lära känna karaktärerna ända från  början. Miljön som boken utspelar sig i är helt fantastisk och man kan verkligen se den framför sig. Det bidrar verkligen till stämningen i boken. Dessutom kan jag känna igen mig i den typ av samhälle som beskrivs, där alla känner nästan alla.

Boken är otroligt spännande, trots att jag inte upplever att tempot är speciellt snabbt. Jag tycker om hur spänningen liksom kommer smygande medan man läser.

Jag har ju sett tv-serien Shetland, som bygger på Ann Cleeves böcker. Den skiljer sig lite från filmatiseringen, men det tycker jag inte är någon nackdel. Karaktärerna i boken känns väldigt levande och verkliga och jag ser fram emot att få lära känna Perez ännu bättre.

Jag funderar också på om jag eventuellt ska läsa om de böcker i serien som jag redan har läst, för att verkligen få allt i rätt ordning,

Sammanfattningsvis tycker jag att Svart som natten är en riktigt bra kriminalroman som verkligen är värd att läsas.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Rött stoft
Blå gryning

HÄR kan ni läsa en smakbit ur boken. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...