13 maj 2015

Tematrio: Andra världskriget

Såhär beskriver Lyran veckans tema: Vi hade ju Krig och Fred som tema på Kulturkollo förra veckan och jag hade planerat att skriva en del, som jag sedan inte hann få till. Lite i efterhand blir det därför tema Andra Världskriget i veckans trio. Berätta om tre romaner, filmer eller TV-serier som handlar om Andra Världskriget. 

Det finns massor av böcker som handlar om andra världskriget och jag kände direkt att jag ville vara med den här veckan. Det blev också ett tema i temat,  nämligen ungdomsböcker.

1. Kodnamn Verity av Elizabeth Wein. Detta var en bok som jag tyckte var oerhört spännande och jag gillade verkligen upplägget av den. Jag gillade också att den handlade om unga kvinnor som var självständiga och verkligen deltog i kriget.

2. En ö i havet av Annika Thor. Detta var en serie som jag verkligen älskade när jag läste den! Det är flera år sedan jag läste den, men jag minns fortfarande hur bra jag tyckte att den var. Jag har också för mig att SVT har haft denna som tv-serie för några år sedan.

3. Ön i Fågelgatan av Uri Orlev. Detta var en bok som jag läste i mellanstadiet tillsammans med klassen. Senare såg vi också filmen. Jag började tänka på denna när jag läste den här veckans tema, men jag kunde helt enkelt inte komma på vad den hette. Efter lite hjälp av Google så hittade jag den. Det är väldigt länge sedan jag läste den, men jag minns fortfarande delar av filmen och jag minns också att jag tyckte boken var riktigt bra!


18 kommentarer:

 1. Kodnamn Verity köpte jag för ett tag sedan, förhoppningsvis ska den väl bli läst också :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas verkligen att du läser den! :) Det är en riktigt bra bok :)

   Radera
 2. Kodnamn Verity är den enda jag har läst bland dina, men det tyckte jag var en fantastisk bok :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en bok som jag tror att jag kommer minnas länge :)

   Radera
 3. Okända för mig, vilket gör det desto mer spännande. Tack för boktipsen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alla de böckerna är riktigt bra och det är böcker som jag verkligen miss fast det är flera år sedan jag läste de :)

   Radera
 4. En ö i havet läste jag i skolan på högstadiet, kan vara därför jag inte har några positiva minnen av den ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju mycket roligare att "nöjesläsa" och inte bli tvingad till det :-)

   Radera
 5. TACK EWELINA! Jag hade totalt glömt bort "En ö i havet". I många herrans år. Hah! Så roligt att minnas en gammal favorit :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha vad roligt att du kom på den igen! :-)

   Radera
 6. Kodnamn Verity är ruggigt bra! De andra två har jag inte läst så tack för tipset!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan bara hålla med! Det är länge sen jag läste de två andra böckerna, undrar lite om man skulle tycka de var lika bra idag :-)

   Radera
 7. Jag tänkte först ta med "En ö i havet", men ändrade mig. Jag tyckte också mkt om de böckerna, men jag minns att jag blev besviken på tv-serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har för mig att jag såg tv-serien först och senare läste böckerna. Nu minns jag inte så mycket från tv-serien, men jag tyckte att den var ganska bra :)

   Radera
 8. De två översta har jag läst och tyckt ganska bra om, men det tog ungefär halva boken innan Code name Verity lossnade för mig (när de bytte berättarperspektiv).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan hålla med dig om att boken blev mycket bättre när de bytte perspektiv

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...