30 maj 2015

En man som heter Ove

Titel: En man som heter Ove
Originalets titel:-
Författare: Fredrik Backman
Översättare:-
Serie:-
Antal sidor: 348
Utgivningsår: 2013
Förlag: Månpocket  
Utläst: 20/5

Första meningen: "Ove är 59 år gammal".

Handling
Ove är 59. Han kör Saab. Folk kallar honom "bitter" och "grannarnas skräck". Men Ove är fan inte bitter, grymtar han. Han går väl bara inte runt och flinar jämt!

Varje morgon tar Ove sin inspektionsrunda i kvarteret. Flyttar cyklar och kontrollerar källsorteringstunnorna. Trots att det är flera år sedan han avsattes som ordförande på bostadsrättsföreningens årsstämma. Eller "den där statskuppen", som Ove själv bara minns den.

Men bortom den vresige ordningsmannen finns en historia och en sorg. Så när de nyinflyttade grannarna i radhuset mittemot en novemberdag råkar förstöra Oves brevlåda blir det upptakten på en komisk och hjärtevärmande berättelse om tilltufsade katter, oväntad vänskap och den uråldriga konsten att backa med släp. Som kommer förändra en man och en bostadsrättsförening i grunden


Mina tankar
Denna bok köpte min mamma åt mig för något år sedan. Redan då var det många som hade läst och älskat den. Det känns nästan som att alla hade läst den. Nu i efterhand förstår jag inte varför det dröjde så oerhört länge innan jag läste den.

I början var jag lite orolig, nästan alla verkar ju ha älskat den här boken. När jag började läsa förstod jag varför. Man kan inte undgå att älska Ove! Alla karaktärer känns välgjorda och jag skrattar faktiskt en hel del när jag läser. Oves motvilliga relation till katten och Parvaneh gillar jag. Jag gillar hur Ove långsamt kommer ur sitt skal och visar att han bryr sig och att rätt ska vara rätt.

Det som kanske griper tag i mig mest är bitarna av allvar, om Oves relation till Sonja och hur mycket han faktiskt älskar henne och maktlösheten när han inte kan ta hand om henne och måste kämpa för henne.

Trots allt det roliga så är boken också väldigt sorglig och mot slutet rinner det faktiskt några tårar. Jag ser fram emot att läsa mer av Backman!

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare

Fredrik Backman är med i min Boktolva 2015.

Kaosutmaningen: Läs en bok du fått av någon annan (33). 

4 kommentarer:

 1. Detdär med katten var en favoritsak i boken :D och hans rundor runt kvarteret....finns ju påriktigt Oven överallt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja verkligen! Så fort det finns med en katt i en bok så är det ju bra! :)

   Radera
 2. Nydelig bokomtale! Jeg syns akkurat det samme som deg, og gråt så jeg nesten hulket på slutten av boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är så glad att jag har läst den här boken, den är ju så bra! Och man blir ju berörd :)

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...