5 maj 2015

You Don´t Know Jack

Handling 
En HBO producerad TV-film om dödshjälpsaktivisten Jack Kevorkian. Genom att erbjuda aktiv dödshjälp som ett alternativ för människor med obotliga sjukdomar gav dr Jack Kevorkian upphov till en hätsk debatt. Han blev föremål för en uppmärksammad rättsprocess på 90-talet. Denne komplexe man riskerade allt i sin strävan att förändra människors syn på rätten att dö.  

Regissör är Barry Levinson och filmen är 134 minuter lång. I huvudrollerna ses bland annat Al Pacino, Danny Huston och Susan Sarandon. Filmen spelades in 2010.

Mina tankar 
Det här är ytterligare en film som vi har sett i skolan. Det är inte direkt någon actionfilm och den är väldigt långt, men den är ändå sevärd. Den ger en bra bild av hur debatten kring dödshjälp startade i Amerika och man fick möta några av hans patienter och man kunde förstå varför de ville ha hjälp med att dö. När jag började se filmen så kände jag igen vissa bitar ur den, jag vet att jag har hört talas om någon läkare eller liknande som använde en maskin för att hjälpa några ta livet av sig. 

Filmen ger en ganska nyanserad bild kring dödshjälp, den tar upp både för- och nackdelar på ett bra sätt. Man blir inte tvingad att vara för eller emot, utan det får man avgöra själv. 

Det mesta av filmen handlar om rättsprocessen och vad Kevorkian gör för att försöka legalisera dödshjälpen. Han är väldigt vältalig tycker jag, men jag tycker faktiskt otroligt synd om honom. Han verkar oerhört ensam och den enda han har att anförtro sig är en gammal vän och sin syster. 

You don´t know Jack är definitivt en sevärd film, även om den ibland är lite seg. 


2 kommentarer:

  1. Filmen virker utrolig interessant, spesielt med tanke på hvor mye spørsmål det har vært rundt dødshjelp i det siste! Får se om jeg får tak i den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den är väldigt intressant! Man får en bra bild av hur debatten kring dödshjälp har sett ut i USA. Den är definitivt sevärd :)

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...