17 februari 2019

Min bokresa #26 - litteratur som inspirerar till ny litteratur

Camilla på Mitt bokintresse har en inläggsserie som kallas min bokresa och som varje vecka har ett nytt tema. Den här veckan är ämnet litteratur som inspirerar till ny litteratur och knyter an till föregående veckors tema.

Då detta är en genre som jag inte läst så mycket av, blir det väldigt få tips. För att läsupplevelsen ska vara bättre är det nog en fördel om man har läst det verk eller känner till inspirationen bakom den nya boken.

När det gäller olika mytologier har jag läst några av Rick Riordans böcker som är inspirerad bland annat av den grekiska mytologin.

En svensk bokserie som vad jag förstår är baserad på Herkules stordåd är Zack av Mons Kallentoft och Markus Lutteman. Jag har bara läst första boken, men den gav mersmak.

Sarah J Maas serie A Court of Thorns and Roses ska vara inspirerad av Skönheten och odjuret om jag inte tar fel. Har läst de tre första böckerna, där den första nog var bäst.

Jag har också läst Marissa Meyers The Lunar Chronichles, inspirerad av de klassiska sagorna om bland annat Rödluvan och Snövit. Böckerna i den serien blev bara bättre och bättre,

Jag har läst några böcker som är moderna versioner av klassiker eller inspirerad av dessa. Jag har bland annat läst Eligible, eller Sanning och skvaller på svenska av Curtis Sittenfeld. Denna är då baserad på Stolthet och fördom, tyckte denna var väldigt bra och Sittenfeld hade satt sin egen prägel på den också.

För flera år sedan läste jag Julia av Anne Fortier som är inspirerad av Romeo och Julia. Jag minns inte så mycket om själva boken förutom att jag slukade den.

Det finns en mängd böcker som är skrivna på det här temat som jag vill läsa, men i många fall så vill jag läsa eller åtminstone vara mer bekant med originalet.

Här kommer dock några som jag vill läsa:
Pride, prejudice and zombies av Seth Grahame Smith
Pride av Ibi Zoboi
Circe av Madeleine Miller (kommer på svenska)
Heartless av Marissa Meyer
Norse mythology av Neil Gaiman
The Wrath and the dawn av Reneé Adhieh
My lady Jane av Cynthia Hand

2 kommentarer:

  1. Vi har ju några böcker som vi vill läsa bägge två, dock är Seth Grahame Smiths bok svår att hitta ( sökte efter den för något år sen och hittade den inte). Är även intresserad av att läsa My plain Jane ( men även My lady Jane)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade tur och hittade den via en säljgrupp på Facebook så skyndade mig att köpa den.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...