12 februari 2019

Nyfiken på: Sekten på Dimön

Handling
På en dimmig och vindpiskad ö utanför Bohusläns kust, har en New Age-rörelse slagit sig ner. Deras karismatiske ledare, Franz Oswald, har utvecklat en lära, ViaTerra, som sägs återställa själslig frid och kroppens naturliga balans. Rörelsen har en magnetisk dragningskraft på kändisar och makthavare i höga positioner. Sofia Bauman, som precis tagit sin universitetsexamen, blir fascinerad av Oswalds lära. Osäker på vad hon vill göra med sitt liv, och charmad av Oswald, antar hon hans jobberbjudande. Snart blir hon dock varse de enorma uppoffringar som engagemanget kräver. Och när sommaren ger vika och höstdimman driver in och slukar ön, börjar hon undra om hon blivit indragen i en sekt. Samtidigt anar hon att det finns en skillnad mellan rörelsens ansikte utåt och Oswalds avsikter, och ju fler stenar hon vänder på, desto mer ångrar hon sitt beslut. 
Men Oswald styr med järnhand och ett elstängsel har rests runt sektens ägor. 
Vägen tillbaka till ett normalt liv förvandlas långsamt till en mardröm. 
För ingen har någonsin lämnat ViaTerra.


Varför jag vill läsa den
Sekter är något som skrämmer mig, hur människor lockas in i något och har sådana svårigheter att ta sig ut medan andra går helt upp i sin gärning. Vad jag förstår ska den sekt som skildras i boken ha vissa likheter med scientologin. Jag är riktigt nyfiken på att läsa dessa böcker. För ett tag sedan läste också Flickorna av Emma Cline som också handlade om en sekt som jag tyckte riktigt bra om.

2 kommentarer:

  1. Har läst den här och jag minns att jag tyckte om den. Inte klokt vad det kan finnas för folk och hur de funkar. Den lämnade mig inte oberörd. Kan rekommendera den.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och detta är ju "bara" fiktion, och att det finns sådana människor i verkligheten.

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...