5 december 2014

Bokbloggsjerka 5 - 8 december

Det är fredag och dags för Annikas bokbloggsjerka. Ser verkligen fram emot helgen, på lördagen ska vi bland annat baka tunnbröd inför jul. Veckans fråga lyder:

Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

Det är verkligen en svår fråga! Jag vet faktiskt inte om jag kan komma på något bra tips, jag är själv är ju knappt vuxen. Jag kan bara tänka igenom vad det var som fick mig intresserad av att läsa. Jag tror väldigt mycket beror på föräldrarna och deras attityd till läsning. Jag tror att det är viktigt att föräldrarna uppmuntrar till läsning och att de faktiskt läser med barnen. Det kanske inte är så lätt att få tid till det, nu finns det ju så mycket annat som kan distrahera både barn och föräldrar.

Sen tror jag också att skolan har en viktigt roll. Det kan vara biblioteksbesök och att de också uppmuntrar till läsning. Det var en väldigt svår fråga som sagt och det här var det enda som jag kunde komma på. Det ska  bli väldigt intressant att se vad ni andra svarar!

24 kommentarer:

 1. Den här artikeln är lite gammal men jag tyckte den var genial, om att prata böcker med barn. Så försöker jag tänka när jag träffar bekantas barn nu för tiden. Det funkar med både pojkar och flickor.

  http://www.huffingtonpost.com/lisa-bloom/how-to-talk-to-little-gir_b_882510.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var verkligen en bra artikel! Måste säga att jag blev ganska upprörd över den också, när man läser hur småflickor börjar sminka sig och banta när de är barn!

   Radera
 2. Jag tror man kanske kan påverka lite, men eftersom alla barn är olika så tror jag inte det finns någon universallösning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, precis och det som "funkar" för ett barn kanske inte funkar för ett annat. Alla är ju olika :)

   Radera
 3. Tid till läsning måste man ha! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tycker ju det, men det kanske blir så att en del hamnar framför tv:n eller datorn :) Fast det handlar ju bara om prioriteringar :)

   Radera
 4. Precis som du säger så spelar skolan en stor roll. Alla barn har ju inte läsande föräldrar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, då är det bra med skolor och bra skolbibliotek :)

   Radera
 5. Skolan är nog viktigt och ett bra bibliotek.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Absolut, och det är nog viktigt att det finns engagerade lärare som uppmuntrar till läsande m.m. :)

   Radera
 6. Från skolan och biblioteket är det ju också viktigt att de vuxna inte försöker bestämma vad som är tillräckligt bra läsning. Att låta barn läsa det de vill, inom rimliga gränser förstås :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är nog väldigt viktigt. Det är ju inget roligt att tvingas läsa en bok som man inte är ett dugg intresserad av :)

   Radera
 7. Håller med om att mycket hänger på föräldrarnas inställning till läsande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, eller att om det inte läser åtminstone uppmuntrar till det :)

   Radera
 8. Läsande vuxna tror jag också är jätteviktigt, föräldrar och andra. Önskar jag såg fler som läste på bussar och annat istället för den otroliga övervikt av smartphones (men hoppas att några av dem kanske sitter och läser...).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har du helt rätt i! Ja mycket handlar nog också om att det finns bra förebilder som läser istället för att hålla på och knappa med telefon :)

   Radera
 9. Läsande vuxna är nog viktigt då det kan väcka nyfikenhet och läslust. Sedan är det precis som du säger viktigt med skolans roll i det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, det är nog viktigt för alla att ha bra förebilder och att det finns bra lärare som uppmuntrar barnen till att läsa :)

   Radera
 10. Två väldigt viktiga punkter du tar upp där tycker jag!

  SvaraRadera
 11. Ja skolan spelar stor roll... de där lärarna som tvingar på en svåra tråkiga böcker försöker ju verkligen bara allt intresse för läsning :/

  SvaraRadera
 12. Tror att föräldrarnas attityd och skolan är viktiga delar i barnens intresse.

  SvaraRadera
 13. jag såg en så tråkig lärare som utan presentation bara slängde fram en låda böcker... inte inspirerande :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men va!? Det kan ju inte vara speciellt roligt...

   Radera
 14. Mina läste när de var små, men båda har slutat. Jag lever på hoppet att de ska upptäcka tjusningen med läsning igen...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...