15 augusti 2015

Och så var de bara en

Titel: Och så var de bar en
Originalets titel: And Then There Were None (1939)
Författare: Agatha Christie
Översättare: Helen Ljungmark
Serie:-
Antal sidor: 256
Utgivningsår: 2014
Förlag: Bookmark  
Utläst: 31/7

Första meningen: "I en förstaklasskupé satt den nyligen pensionerade domaren Wargrave och blossade på en cigarr medan han ögnade genom de politiska nyheterna i The Times.

Handling
Tio främlingar har blivit bjudna till en herrgård på en isolerad ö utanför Englands sydkust. Gårdens okände ägare dyker själv aldrig upp, men låter snart sina gäster förstå att var och en kommer att bestraffas. Moraliskt är de alla skyldiga till mord som de aldrig har stått till svars för. När den första döda kroppen hittas, samtidigt som det står klart att all kontakt med omvärlden är bruten, inleds en mardrömslik kamp på liv och död.


Mina tankar
Jag har för mig att jag har läst den här en gång tidigare, men då hade den ett annat namn. För övrigt så känns det väldigt bra att de har bytt titel på den här boken så att det blir lite mer modernt. Jag tycker att Och så var de bara en kan räknas till en Agatha Christie-klassiker.

Jag sträckläste boken! Jag började med den på förmiddagen och på kvällen hade jag läst ut den. Den är så oerhört spännande och det är ett oerhört driv i berättelsen. Lättläst är den också.

Jag älskar verkligen den här boken! För det första så älskar jag miljön och stämningen i boken. 10 personer som inte känner varandra sedan förut kommer till en ö och blir helt avskurna från omvärlden och så börjar någon mörda de en efter en. Misstänksamheten sprider sig och alla vet att vilken som helst av dem kan vara mördaren.

Det är en krypande stämning och den blir hela tiden mer och mer spännande ju fler som dör. Och så var de bara en är så genialt konstrukterad mordgåta och det är svårt att räkna ut hur det hela ligger till. Jag älskar att hela boken tar sin början med en gammal barnramsa om tennsoldater och att ön som de reser till heter Soldier Island.

Jag älskar alla de små, små detaljerna i boken som gör den så perfekt. Det finns flera ledtrådar i boken och om man är uppmärksam så kan man säkert själv lösa mysteriet.

Och så var de bara en funkar också bra att läsa om och jag uppmanar verkligen alla som inte redan har läst denna klassiker att göra det. Den är helt fantastisk!

Betyg: 5/5

Tidigare läst av denna författare
Poirots jul

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...