29 augusti 2015

Till skogs

Titel: Till skogs
Originalets titel: "In the Woods (2007)
Författare: Tana French
Översättare: Peter Samuelsson
Serie: Dublin Murder Squad #1
Antal sidor: 484
Utgivningsår: 2008
Förlag: Albert Bonniers förlag 
Utläst: 23/8

Första meningen: "Tänk dig en sommar som tagits direkt ur en film om barndomens slut och som utspelar sig i en småstad på femtiotalet."

Handling
Rob Ryan och Cassie Maddox är unga, begåvade och slängda i käften och de tillhör eliten inom den irländska polisen: de som genom skicklighet, tur eller ren och skär ambition lyckats få en tjänst på mordroteln i Dublin. Trots polisyrkets sjaskiga och sorgliga sidor, tros det förflutnas mörka skuggor, går det inte att komma ifrån: kring Rob och Cassie finns ett skimmer som all kan se. Man kan nog säga att de flyter ovanpå. Man kan till och med beskriva dem som en liten smula arroganta.

Ända tills man hittar den döda flickan i Knocknaree - i samma skogsparti där Robs två nästa vänner försvann en sommardag när han var tolv år.

Nu och då flyter samman i en dubbelexponering Rob får leva med eftersom allt fler spår pekar bakåt i tiden. Han fattar ett ödesdigert beslut: att förtiga sin inblandning i det gamla mordfallet för att få arbeta vidare med det nya.

Nu är det inte längre Rob och Cassie som bestämmer takten. Nu är det frågan om vem som manipulerar vem under den uppslitande utredningen. Nu  är det inte lika lätt att se skimret kring dem.

Mina tankar
Det tog väldigt lång tid för mig att läsa ut den här boken, jag tyckte att stora delar av boken var väldigt seg och dryg att läsa. Tempot var långsamt och det tog lång tid innan man kom in i boken ordentligt.

Jag hade också svårt för hur poliserna beskrevs i boken och dessutom går utredningen så otroligt sakta. Den parallella historien som handlar om Ryan tycker jag mest är onödig och tillför inte något till själva handlingen.

Mordet och hela utredningen är en väldigt hemsk och sorglig historia och bitvis tyckte jag också att det var jobbigt att läsa om utredningen och deras brist på bevis.

Något annat som jag saknar är ett ordentlig avslut, både vad som hände med Ryan i barndomen och vad som skedde efter att mordutredningen var klar. Det är så många lösa trådar och jag blir lite irriterad när jag inte får svar på de frågor som jag har grubblat på nästan sedan bokens början.

Jag hade nog ganska höga förväntningar på Till skogs, men tyvärr infriades de inte. Boken var alldeles för seg och långdragen och som sagt saknade jag ett avslut. Jag  brukar ju fortsätta att läsa serier, men jag känner mig faktiskt osäker på om jag kommer fortsätta att läsa Tana Frenchs serie.

Betyg: 2/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Tana French ingår i min Boktolva.

2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...