17 mars 2017

Helgfrågan v.11


Nu har jag äntligen kommit hem till mina föräldrar efter att jag slutade jobbet. Det tar ett tag att köra, speciellt när det bara är slask och grusvägarna börjar tina fram. Nu ikväll tänker jag bara ta det lugnt och försöka att varva ner, se lite tv och läsa lite grann om jag klarar av att hålla mig vaken Nu först tänkte jag svara på Helgfrågan, som Mia håller i.


Vad tror du omslaget har för betydelse när man köper en bok?

Jag önskar att jag kunde säga att omslaget inte spelar någon roll, men vi är ytliga människor och hur saker och ting ser ut påverkar nog oss mer än vad vi tror och kanske skulle vilja. För mig är ändå innehållet det viktigaste, men om nu  boken råkar ha en fin framsida så är det ju inte en nackdel direkt.

När jag ska välja en bok som jag vill läsa så är det helt klart handlingen som avgör. När jag ser en bok med ett fint omslag så väcker den ju mitt intresse mer än en bok med en intetsägande omslag och får mig kanske också att plocka upp boken och läsa vad den handlar om.

Jag kan tycka att det är jätteroligt att titta på böckers omslag, och för mig är det ett måste att bokens framsida på något vis ändå ska spegla innehållet. När det gäller bokseriers omslag så vill jag att de ska synas att de hör ihop. Ett bra exempel på det är The Lunar Chronicles av Marissa Meyer. Däremot ska förlag inte byta omslagsdesign mitt i en serie, som ju Modernista gjorde när de gav ut de första delarna.

När det gäller böcker med liknande omslag så började jag bara googla och lyckades hitta några exempel, men det finns säkert hur många som helst!18 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack :) Det finns säkert ännu fler om man börjar leta :)

   Radera
 2. Älskar omslafgen till Cinder-serien! Gillar dina exempel också, jag var alldeles för lat för att leta...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började leta och tog de första jag fastnade för:)

   Radera
 3. När jag letade efter omslag hittade jag sådana som bara genom omslaget drog till sig mitt intresse, men vanligast är att jag läser på om innehållet och utgår från det. Jag spontanköper sällan böcker. I bokhandlar är det istället anteckningsböckerna som lockar med sina omslag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Anteckningsböcker kan man ju ha hur mycket som helst :)

   Radera
 4. Det är ju precis som allt annat, utanpåverket drar ögonen till sig, men sedan är det insidan som är viktigast :)

  SvaraRadera
 5. Lustigt, jag har också ett äppel-omslag med!

  SvaraRadera
 6. Omslaget fungerar verkligen som lockmedel för mig! Men sedan är det innehållet och ev författaren som spelar roll för om jag väljer boken eller inte! Älskar Meyers omslag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, de omslagen är riktigt fina! Och det finns en tydlig koppling till boken också :)

   Radera
 7. Men Meyers pocket i samma serie är inte lika fina tyvärr. Bra förslag på omslag som liknar varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen inte! De första omslagen var helt enkelt bäst!

   Radera
 8. Många fina exempel! Ytan lockar och innehållet rår. :)

  SvaraRadera
 9. Jag gillar också när det syns att böcker i en serie hör ihop. Omslagen påverkar oss säkert mycket mer än vi tror (och erkänner).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...