23 juni 2018

Binas historia

Titel: Binas historia
Originalets titel: Bienes historie (2015)
Författare: Maja Lunde
Översättare: Lotta Eklund
Serie: Klimakvartetten #1
Antal sidor: 458
Utgivningsår: 2016
Förlag: Natur och Kultur
Utläst: 10/6

Handling
William är en melankolisk biolog och fröhandlare i England 1852, som bygger en helt ny sorts bikupor för att ge ära och berömmelse åt sig själv och familjen.

George är biodlare i USA 2007 och kämpar för sin överlevnad men hoppas att sonen kan rädda gården. Men något håller på att hända med hans bin.

Tao arbetar med handpollinering i ett framtida Kina där bina har försvunnit. Hennes högsta önskan är att sonen ska få ett bättre liv.


Tankar om titel och omslag

Enkelt och stilrent, ganska snyggt. Det nya pocketomslaget till denna är dock ännu snyggare.

Mina tankar om boken
Denna skulle läsas i en Facebookgrupp jag är med i så då valde jag att hoppa på. Från början trodde jag faktiskt att detta var en fackbok, och inte skönlitterär. Den kändes dock lite utanför min komfortzon, men som så många andra gånger slutade det med att jag tyckte om boken.

I början tyckte jag den var lite seg att komma in i, fast att det var korta kapitel. Efter ett tag släppte det och då var det nästan omöjligt att sluta läsa istället. Boken har ett spännande upplägg där man får följa tre karaktär under tre olika tidsepoker och i tre olika länder som alla har den gemensamma nämnaren bin eller bristen på bin.

Något som gjorde stort intryck på mig är när man plötsligt förstår hur alla människorna hänger ihop och vad som har hänt. Den känns riktigt verklighetstrogen och tar upp ett ämne som känns högst aktuellt. Hur överlever man en klimatkatastrof? Den visar också hur beroende vi är av att klimatet och miljön funkar.

Binas historia har ett ganska långsamt tempo, men det är nog till boken fördel. Ändå så finns det en spänning som gör att det är svårt att lägga ifrån sig boken. Jag är mycket nyfiken på Lundes nästa bok.

3 bra saker med boken: uppbyggnaden, tänkvärd och lättläst.

Betyg: 4/5

Tidigare läst av denna författare
Har inte läst något av denna författare tidigare.

Andra som bloggat om boken är bland annat Dagensbok, Midnatts ord och MsHisingen.

2 kommentarer:

  1. Köpte den här på bokrean i år, ser fram emot att läsa den!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du tycker om den! Den var verkligen intressant!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...